x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Topul celor mai mari descoperiri medicale din 2011

Topul celor mai mari descoperiri medicale din 2011

de Steluta Indrei    |    22 Ian 2012   •   21:00
Topul celor mai mari descoperiri medicale din 2011

Premiere: dublu transplant de picioare, pancreasul artificial, autotransfuzia umana, sprayul pentru Alzheimer, pacemakerul gastric

In 2011, oamenii de stiinta au facut progrese remarcabile in domeniul celulelor stem si in descoperirea unor tratamente revolutionare pentru bolile secolului: diabet, SIDA, maladia Alzheimer, obezitate, malarie. Publicatia franceza Maxisciences a realizat un top al celor mai importante descoperiri medicale realizate anul trecut. Despre multe dintre acestea vom auzi, cu singuranta, si in 2012, pentru ca vor fi continuate si perfectionate.

● O premiera medicala impresionanta a avut loc la 11 iulie 2011. Chirurgul spaniol Pedro Cavadas a realizat un dublu transplant de membre inferioare in cazul unui pacient amputat. La interventie au participat 35 de medici si asistente.

● Un pancreas artificial a fost testat anul trecut pentru prima data in Franta in cazul unui pacient diabetic. Injectiile cu insulina ar putea deveni de domeniul trecutului pentru milioane de diabetici din intreaga lume daca noul sistem, similar unei pompe cu insulina, va fi comercializat anul acesta.

● Prima autotransfuzie umana din lume a fost realizata in septembrie anul trecut, in Franta. Un pacient a devenit atunci propriul sau donator de sange. Cercetatorii de la INSERM i-au injectat pacientului globule rosii obtinute in laborator din propriile celule stem. Metoda ar putea fi folosita anul acesta pe scara larga daca se va pune la punct tehnologia necesara multiplicarii in laborator a globulelor rosii.

● In noiembrie 2011, cercetatorii germani de la Universitatea din Darmstadt au anuntat crearea unui spray nazal care permite descoperirea precoce a bolii Alzheimer,considerata in prezent o problema majora de sanatate publica. Sprayul face posibila instituirea tratamentului din primul stadiu al bolii, astfel incat sa poata fi intarziata evolutia acesteia.

● Lupta impotriva SIDA a inregistrat o victorie importanta anul trecut, datorita cercetatorilor de la Institutul de Tehnologie din California. Ei au descoperit un vaccin capabil sa ofere protectie permanenta pentru HIV. Deocamdata, vaccinul a fost testat pe soareci, dar anul acesta se preconizeaza aplicarea lui la om.

● Pacemakerul gastric, un dispozitiv dezvoltat de o companie americana, este cea mai noua arma impotriva obezitatii. Denumit Abiliti, pacemakerul este de marimea unui card de telefon si poate fi introdus in stomac prin interventie laparoscopica. Dispozitivul, care duce la scaderea cu 45% a aportului alimentar, a fost deja introdus in practica medicala din SUA sI Europa.

● Cercetatorii francezi au demonstrat ca procesul de imbatranire este reversibil. Ei au reusit sa readuca o serie de celule prelevate de la donatori cu varste intre 70 si 100 de ani la stadiul de celule stem. Cu alte cuvinte, celulele imbatranite au fost intinerite.

● Anul trecut, in octombrie, cercetatorii britanici au anuntat punerea la punct a doua vaccinuri contra malariei, boala care ucide anual aproape 800.000 de persoane (majoritatea copii) in Africa.

×