x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Toxina care ucide ridurile

Toxina care ucide ridurile

24 Ian 2005   •   00:00

SANATATEA ADULTULUI

MAGDA MARINCOVICI

Spaima femeilor trecute de 40 de ani, dar deopotriva a barbatilor in jurul acelorasi varste sunt ridurile. Iar dintre ridurile care ne brazdeaza fata, cele botezate "laba gastei" sunt chiar o obsesie pentru ambele sexe ajunse la maturitate. Localizate la extremitatea exterioara a ochilor, acest tip de riduri pot fi aplanate prin injectari cu toxina botulinica. Aceasta toxina este produsa de o bacterie care provoaca boala numita botulism. In dozele folosite in medicina si in cosmetica, evident ca aceasta toxina nu mai este periculoasa pentru om. Toxina botulinica a fost folosita cu succes si in siguranta din 1982 de catre oftalmologi pentru a trata clipitul nervos al pleoapelor. De asemenea, mai recent se foloseste in combaterea transpiratiei excesive a axilelor, palmelor si picioarelor.

Chirurgul plastician

Asadar, doamna, domnule, sunteti hotarati ca trebuie sa atenuati ridurile din jurul ochilor. Pentru aceasta consultati un chirurg plastician. El are experienta necesara de a injecta toxina botulinica si de a nu va expune unor riscuri majore. Se foloseste un ac foarte subtire pentru injectarea unei cantitati de lichid. Interventia nu presupune anestezie locala si nici sedare. Dupa aceasta, persoana respectiva isi poate relua activitatea. Efectele se vor vedea chiar din prima zi dupa operatie, dar ele vor fi mai pronuntate dupa aproximativ o saptamana de la data injectarii.

De aceasta tehnica de intinerire temporara nu pot beneficia femeile insarcinate, cele care alapteaza sau persoanele alergice la toxina botulinica tip A.

Oglinda, oglinjoara...

Sigur ii veti surprinde pe colegi, vecini, prieteni. Nu este exclus chiar sa obtineti o slujba mai buna tocmai pentru ca noul dumneavoastra chip a lasat o buna impresie. Dar, dupa trei-sase luni de la interventie, s-ar putea ca uitandu-va in oglinda sa va aduceti aminte ca tineretea, indiferent de progresul medicinei, nu poate fi tinuta pe loc. Aflati ca aspectul neted al pielii din zona injectata nu persista mai mult de sase luni. Dar efectul poate fi mentinut printr-o noua injectare.

STIATI CA?
  • Riscurile sunt legate in cea mai mare parte de tehnica injectiei. Daca medicul nu o efectueaza corect, poate afecta muschii pleoapelor. Astfel, dupa cateva saptamani, pleoapa poate cadea si e posibila aparitia strabismului. Pentru evitarea acestor accidente adresati-va doar specialistului.
  • Un sfert din persoanele care au trecut printr-o asemenea interventie prezinta dureri de cap, ale fetei, pete rosii de intensitate medie.
  • Injectiile cu toxina botulinica au trecut Oceanul din SUA si au ajuns in Europa pe la inceputul anilor 2000. La scurt timp au poposit si in Romania.
  • ×
    Subiecte în articol: toxina