x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Transplantul – o şansă la viaţă

Transplantul – o şansă la viaţă

de Magda Marincovici    |    05 Ian 2010   •   00:00
Transplantul – o şansă la viaţă
Sursa foto: /STOCKXPERT

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, Romtransplant, Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic împreună cu Tarus Media au organizat, la 11 decembrie 2009, la Viena, cea de-a 6-a ediţie a conferinţei "Danubian Transplant Symposium".

La eveniment au participat profesori doctori, reputate personalităţi în domeniu: Mihai Lucan - Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, Raimund Margreiter - Departamentul General de Transplant, Chirurgie, Spitalul Universitar, Innsbruck, Austria, Erich Pohanka-Akh Linz, Mihai Voiculescu - Clinica de Medicină Internă, Nefrologie, Institutul Clinic Fundeni, Walter Klepetko, Gabriela Berlakovich - Universitatea de Medicină din Viena, Austria, Guido Persijn, Olanda, Ralf Senner - preşedintele Institutului pentru tratamentul chirurgical şi interdisciplinar al adipozităţii, München, Radu Deac - Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş.

La finalul simpozionului, mesajul a fost unul de mare actualitate: nevoia de a creşte numărul de donatori, de dezvoltare tehnologică, în special în ceea ce priveşte medicamentele, precum şi necesitatea de colaborare între centrele de transplant.

SUPRAVIEŢUIRE
În intervenţia sa, profesorul doctor Mihai Lucan a subliniat că 50% dintre pacienţii cu insuficienţe organice diverse au şansa de a trăi mai mult de zece ani datorită transplantului. Astfel, graţie progreselor înregistrate în ultima perioadă, 77% dintre pacienţii cu transplant renal de la donator viu supravieţuiesc până la zece ani, 61% dintre cei cu transplant renal de la donator cadavru, 73% dintre cei cu transplant de pancreas, 55% dintre cei cu transplant cardiac, 30% dintre cei cu transplant pulmonar, 50% dintre cei cu transplant de intestin.

Cu această ocazie, profesorul doctor Mihai Lucan a formulat câteva principii privind donarea:
n) Este dreptul fiecăruia de a dona precum şi de a primi un organ;
n) Donarea de la donator viu în Europa trebuie încurajată;
n) Evaluarea funcţiei renale a donatorului de către un nefrolog independent este obligatorie în toate cazurile;
n) Este recomandabilă obţinerea unei evaluări psihiatrice sau a unei evaluări medicale independente a motivaţiei donatorului, a statusului biologic al acestuia şi a abilităţii acestuia de a înţelege riscurile operaţiei;
n) Transplantul motivat comercial este inacceptabil, a fost larg interzis prin lege, iar Societatea Internaţională de Transplant se opune categoric unor astfel de practici.

DONATORI, LISTE, MOLECULE
Doctorul Guido Persijn (Olanda) a prezentat cele mai recente date Eurotransplant şi programele de colaborare ale institutului. Dată fiind diferenţa tot mai mare dintre numărul celor aflaţi pe listele de aşteptare şi numărul donatorilor, doctorul Persijn a accentuat faptul că este nevoie de programe speciale care să crească numărul celor din urmă. Există însă o serie de metode care ar creşte numărul de donatori şi anume îmbunătăţirea legistaţiei, creşterea numărului de donatori vii (rude sau nu, donarea încrucişată), creşterea numărului de donatori cadavru.

Profesor doctor Gabriela Berlakovich, de la Universitatea de Medicină din Viena, Austria, a abordat problema listării şi delistării pacienţilor care au nevoie de transplant şi a afirmat că "o selecţie strictă a pacienţilor creşte rata de succes a terapiei". De asemenea, dacă, pentru a primi transplant, pacientul aşteaptă mai mult de 12 luni, atunci "creşte rata de excludere de pe listele de aşteptare în cazul pacienţilor cu tumori. Şansele de relistare sunt, de obicei, foarte scăzute", a mai adăugat prof. dr Gabriela Berlakovich.

Profesorul doctor Mihai Voiculescu, Clinica de Medicină Internă, Nefrologie, Institutul Clinic Fundeni, a explicat că nefrologul este cel care evaluează calitatea transplantului. "Nefropatia cronică de grefă este o cauză importantă în eficacitatea transplantului renal". De asemenea, profesorul Voiculescu a prezentat un studiu de caz privind ciclosporina, explicând că "moleculele care pot fi administrate o singură dată pe zi cresc complianţa la tratament".

CELULE STEM
Anul 2009 a marcat un nou şi important reper al activităţii de transplant de celule stem hematopoietice al Departamentului de transplant medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni: efectuarea a 200 de proceduri (transplanturi de celule stem hematopoietice auto şi allogrefe la copii şi adulţi). Primul lucru care reiese din prezentarea datelor statistice este că activitatea centrului a urmat o linie continuu ascendentă.

Faptul că procedura de transplant a devenit una "de rutină", în aceste ultime douăzeci de luni, pentru pacienţii care au necesitat şi care au avut indicaţie terapeutică, se datorează şi rezultatelor pozitive obţinute, cu rate ale supravieţuirii la un an de 85% şi o rată a mortalităţii legată de transplant de sub 10%.

 

Transplantul în Romania în 2009
n) 29 de ani de la primul transplant în România
n) 55 de ani de la primul transplant reuşit din lume
n) 28 ani de la primul transplant de la donator cadavru din România (profesorul Drăgan)
n) 17 ani de la primul transplant în Centrul Universitar Cluj-Napoca

17 ani de experienţă - 1.105 transplanturi efectuate la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca. În anul 1998, o dată cu apariţia legii privind donarea de organe, a debutat şi recoltarea de la donator cadavru. Numărul de transplanturi renale de la donator în moarte cerebrală a crescut continuu, de la 6 transplanturi renale în 1998 la 18 în 2001.

×
Subiecte în articol: eveniment