x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate TRATAMENT DIN AFARĂ / Şansa vindecării în dar

TRATAMENT DIN AFARĂ / Şansa vindecării în dar

de Carmen Preotesoiu    |    21 Noi 2008   •   00:00
TRATAMENT DIN AFARĂ / Şansa vindecării în dar

Erika împlineşte 2 ani în decembrie. Ziua de naştere o va găsi pe un pat de spital, printre medicamente şi cure de citostatice. În urmă cu o lună, fetiţa a fost diagnosticată cu leucemie. Un verdict crunt, care a îngenuncheat familia fetiţei. Speranţa că micuţa se poate vindeca a venit din străinătate. Pe o sumă imensă, însă. Peste 150.000 de euro.



Îi plăcea să arunce ocheade oglinzii şi să se fălească cu părul său ca abanosul, răsucit în bucle mari şi jucăuşe. Un strop de muzică să-i fi ajuns la urechi şi picioruşele ei mici, dar puternice începeau să se învârtească în zeci de piruete ameţitoare, iar mâinile să deseneze în aer motive ale bucuriei. Spectacolul pe care îl dădea nu prezenta urmă de oboseală. Deşi Erika nu este decât un ghemotoc de om care nici măcar nu a împlinit 2 ani. Acum, casa ei este pustie. Casa ei s-a mutat într-o cămăruţă albă cu miros de medicamente. De mai bine de trei săptămâni, dacă i s-a auzit o dată râsul zglobiu de altădată... De cele mai multe ori, pe obrajii ei se zăresc broboane mari de lacrimi. Chipul trist lasă să se vadă nişte ochi negri ca tăciunele, trişti şi fără sclipire. “De când s-a îmbolnăvit nu a mai dansat. Acum, parcă nu mai are vlagă, e moleşită şi câteodată foarte agitată. Probabil din cauza tratamentului, a medicamentelor, a acelor care o tot înţeapă”, spune mama sa, Paula Josian.

Verdict dureros

Erika a fost diagnosticată cu leucemie limfoblastică acută. O infecţie virală a copilei i-a determinat pe părinţi să meargă la Spitalul Victor Babeş din Capitală. Analizele au arătat atunci că fetiţa ar avea anemie. O lună jumătate au stat în spital, până când rezultatele investigaţiilor au arătat că Erika este gata de plecare. Câtă bucurie s-a cuibărit în sufletul fetei doar chiotele şi paşii zglobii o pot descrie. Sperietura trasă de părinţi i-a determinat să-şi spună hotărâţi că lună de lună vor merge cu fata la control. Gând pe care nu l-au uitat nicicum, astfel că în septembrie, la numai o lună de la rezultatul ultimelor analize efectuate, Erika a mers iar la consult. Atunci însă, pecetea a fost pusă. Erika e bolnavă, iar soarta ei stă în cure grele şi multe de citostatice. “Ne-am îngrozit. De când am aflat diagnosticul, am rămas în spital. Medicul i-a făcut biopsia chiar în ziua aceea, ecografii, un set complet de analize”, povesteşte mama fetei.

Variante costisitoare

Erika a început curele cu citostatice. Fetiţa are toate şansele să se facă bine. Aşa îi încurajează medicii pe părinţii copilei. Soţii Josian, de cum au aflat de boala celei mici, au început căutările pe internet, au luat legătura cu ceilalţi părinţi aflaţi în aceeaşi suferinţă.  Zâmbetul şi încrederea le-au revenit în momentul în care au aflat că tratamentul efectuat la o clinică din Berlin ar putea reda sănătatea fetiţei lor. “Tratamentul ar fi de lungă durată. Poate dura chiar şi patru ani. Din câte am înţeles de la medicul contactat în Germania, rezultatele ar fi extraordinare. Ne-am chinui câţiva ani, dar poate că aşa reuşim să ne salvăm copilul”, spune mama Erikăi cu voce scăzută. Calea pe care păşeşte acum fetiţa lor este lungă, dureroasă şi extrem de costisitoare. Fiecare tratament urmat poate avea rezultate uimitoare, dar, pe de altă parte, poate să-i slăbească şi mai mult organismul şubred. “Dacă curele de citostatice nu-şi fac efectul, atunci trebuie să mergem pe varianta transplantului de măduvă osoasă. Nici nu vreau să mă gândesc cum vom face rost de banii necesari tratamentului sau transplantului. Suma este enormă, iar posibilităţile noastre limitate.” Vocea mamei tremură. Erika este singurul lor copil. Iar lupta pe care a pornit-o nu va înceta până când nu-şi va vedea din nou fetiţa veselă, vioaie, sănătoasă. Dansând. Cu pletele ei buclate în vânt, cu mişcările ei de balerină, cu zâmbet de copil fericit. Să ne alăturăm părinţilor Erikăi şi să luptăm pentru ea. Viaţa ei poate fi salvată!

“Rezultatele tratamentului din Germania sunt extraordinare. Aş da orice, numai să putem ajunge şi noi acolo cu fetiţa noastră. Poate în felul acesta reuşim să o salvăm! O altă variantă este transplantul de măduvă. Nici nu vreau să mă gândesc atât de departe!”

Donaţi pentru Erika!

În ajutorul fetiţei au sărit şi artişti români, care au acceptat ca banii obţinuţi prin vânzarea tablourilor lor să fie donaţi Erikăi.

Cei care doresc să cumpere aceste tablouri pot participa la licitaţia ce va avea loc joi, 27 noiembrie, ora 17:00, la Anaid Art Gallery, pe Strada Slobozia nr. 34, lângă Rondul Coşbuc. Atât tratamentul pe care Erika ar trebui să-l urmeze în străinătate, cât şi transplantul de măduvă osoasă costă fiecare între 150.000 şi 200.000 de euro. O sumă enormă, pe care familia Josian încearcă să o strângă. Pentru cei care vor să contribuie la visul Erikăi, acela de a se vindeca, pe numele tatălui ei, Josian Wipper, la banca BRD, sucursala Academiei-Calea Victoriei nr. 32-34, s-au deschis următoarele conturi:

– în RON: RO50BRDE410SV20042894100

– în euro: RO10BRDE410SV20043694100

– în USD: RO06BRDE410SV20043774100.

Mai multe informaţii despre Erika puteţi obţine de pe site-ul apelerika.wordpress.com sau contactând familia Josian la numărul de telefon: 0730-076.073.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete erika