x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Trei „medicamente” pentru tratarea bolilor cardiace: activitatea fizică, reducerea greutăţii şi renunţarea la fumat

Trei „medicamente” pentru tratarea bolilor cardiace: activitatea fizică, reducerea greutăţii şi renunţarea la fumat

de Steluta Indrei    |    02 Apr 2012   •   20:16
Trei „medicamente” pentru tratarea bolilor cardiace: activitatea fizică, reducerea greutăţii şi renunţarea la fumat

Boala cardiaca ischemica – responsabila de infarct miocardic si accident vascular cerebral – reprezinta prima cauza de imbolnavire si de mortalitate in tara noastra, a avertizat doctorul Gabriel Tatu-Chitoiu, medic primar cardiolog la Spitalul de Urgenta Floreasca. In cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei (28-31 martie 2012), dr. Gabriel Tatu-Chitoiu a prezentat cele mai noi prevederi privind tratamentul bolii cardiace ischemice, aparute in ghidul de specialitate din 2011.

Potrivit acestuia, boala cardiaca ischemica este una complexa fiind determinata de o serie de factori de risc precum: dislipidemia (nivel crescut al colesterolului si trigliceridelor), diabetul zaharat tip 1 sau 2, hipertensiunea arteriala. 'Acesti factori actioneaza in haita asupra pacientilor', dupa cum spune dr. Tatu-Chitoiu. Statisticile arata ca, dintre pacientii cu hipertensiune arteriala, 66% au si dislipidemie, 10% au si diabet, iar 45% sunt obezi. Iata de ce noul ghid terapeutic prevede tratarea pacientilor in functie de cumularea factorilor de risc.

Astfel, sunt considerati:
pacienti cu risc foarte mare – cei care sufera deja de o boala cardiovasculara (infarct miocardic, accident vascular cerebral), diabet zaharat tip 1 sau 2, boala cronica renala;
pacienti cu risc mare – cei care au hipertensiune arteriala si/sau dislipidemie;
pacienti cu risc moderat – cei cu ateroscleroza si obezitate abdominala, hipertensiune arteriala si trigliceride crescute, sedentarism;
pacienti cu risc mic – dupa varsta de 55 de ani nu exista astfel de pacienti.

Conform normelor terapeutice din 2011, in functie de aceste niveluri de risc se stabilesc tintele de reducere a colesterolului rau (LDL-colesterol) astfel:
la pacientii cu risc foarte mare – LDL colesterolul nu trebuie sa depaseasca 70 mg%;
la pacientii cu risc mare – 100 mg%;
la pacientii cu risc moderat – 115 mg%.
Cum se pot atinge aceste tinte? Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu spune ca nivelul colesterolului poate ajunge in limite de siguranta prin adoptarea urmatoarelor masuri:
respectarea alimentatiei rationale;
efectuarea zilnica a unei activitati fizice;
reducerea greutatii corporale;
renuntarea la fumat;
administrarea corecta a medicamentelor pentru reducerea colesterolului (statine).

Conditia esentiala este ca pacientii sa respecte toate aceste masuri, atrage atentia dr. Tatu-Chitoiu. Pentru un pacient cu colesterolul crescut nu este suficient doar sa aiba un regim alimentar fara grasimi sau doar sa inghita medicamente anticolesterol.
Fumatul este unul dintre cei mai mari dusmani, subliniaza medicul. 'Atat timp cat un pacient ramane fumator, el nu poate fi ajutat sa-si reduca riscul de a face infarct sau accident vascular cerebral, indiferent daca tine sub control colesterolul si hipertensiunea arteriala cu medicamente. Tratamentul nu are nici un succes daca pacientul continua sa fumeze', precizeaza dr. Tatu-Chitoiu.

De asemenea, medicamentele anticolesterol nu au nici un efect daca un pacient supraponderal sau obez nu face efortul de a-si reduce greutatea corporala. Medicul cardiolog sustine ca, impreuna, exercitiul fizic si reducerea greutatii corporale au efecte benefice asupra inimii de trei ori mai mari decat medicamentele. Totodata, studiile au dovedit ca efortul fizic este cel mai eficient mijloc de a creste colesterolul bun (HDL-colesterol), cu rol protector asupra inimii si vaselor de sange.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate