x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Trei mese pe zi

17 Ian 2005   •   00:00

ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Dieteticienii spun ca pentru o viata sanatoasa sunt necesare trei mese zilnic. Pentru o dieta echilibrata, cele trei mese obligatorii trebuie sa contina glucide (zaharuri), lipide (grasimi) si proteine, precum si substante cu rol biocatalitic (enzime, vitamine, macro si microelemente) fara de care sanatatea noastra nu poate fi asigurata.
GEORGETA LICSANDRU

Specialistii in nutritie considera ca ideal ar fi ca alimentele consumate de-a lungul unei zile sa fie repartizate in cinci mese. Mesele din prima parte a zilei pot avea o densitate calorica mai mare, aceasta scazand pentru partea a doua a zilei.

Seara, ponderea cantitativa si energetica a alimentelor este foarte importanta, pentru ca ingestia alimentelor cu densitate calorica ridicata in absenta exercitiului fizic duce la obezitate, ceea ce creste riscul aparitiei altor boli (tensiunea arteriala, diabetul de tip II, bolile cardiovasculare, unele cancere), potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In aceasta parte a zilei, organismul si metabolismele noastre se orienteaza spre depunerea excesului de calorii sub forma de grasimi (anabolism).

Grasimile polinesaturate si cei doi acizi grasi esentiali (3 omega si 6 omega) au rolul de a oferi energie in procesele metabolice, in activitatea fizica si mintala, dar si rol structural de construire a sistemului nervos. Grasimile ar trebui sa constituie pana in 30% din aportul alimentar zilnic, trebuie insa evitate grasimile hidrogenate (margarina). Ar trebui sa consumam uleiuri vegetale (de masline, de soia, de rapita, de floarea-soarelui, de porumb).

Este recomandat ca ratia de proteine sa fie constituita jumatate din proteine de origine animala si jumatate vegetala. Studiile nutritionale recomanda carnea de peste gras, care aduce acizii grasi esentiali indispensabili unei bune functionari a creierului.

Zaharurile au o densitate calorica mare, dar nu trebuie excluse din consum. Nu sunt recomandati carbohidratii rafinati (zaharul alb), care au o asimilare foarte rapida. Este indicat insa sa consumam zaharurile lente, care se gasesc in legume si fructe. Fructoza continuta de acestea nu solicita pancreasul si se asimileaza fara sa aiba nevoie de secretia de insulina, asa cum fac produsele care contin zahar sau amidonuri rafinate (painea alba).

"Un regim cu anumite restrictii calorice, nu cantitative, este de preferat unui regim restrictiv cantitativ, dar bogat in calorii", ne spune dr. Mencinicopschi.

MICUL DEJUN. Pentru acoperirea necesitatilor fiziologice, energetice avem nevoie de o masa de dimineata, cu o pondere de aproximativ 30% din ratia zilnica de alimente.

PRANZUL. Masa de pranz este obligatorie. Astfel, organismul dobandeste resursele energetice necesare pentru restul zilei, pentru desfasurarea activitatii fizice si mintale optime, pentru mentinerea sanatatii si prevenirea bolilor (diabetul, guta, obezitatea). Pe langa alimentele procesate termic trebuie consumate si alimente netratate termic, legume si fructe proaspete. Acestea furnizeaza enzimele si vitaminele care sunt distruse in procesul de preparare.

CINA. Masa de seara trebuie sa fie saraca in calorii, insa nu trebuie neglijata si niciodata nu trebuie consumata dupa ora 20:00 de catre cei cu activitate diurna.

STIRI
CIOCOLATA. In SUA, o companie producatoare de ciocolata a lansat un nou produs, cu efecte pozitive asupra sanatatii oamenilor. Consumarea acestui tip de ciocolata este strans legata de imbunatatirea starii sistemului cardiovascular, de scaderea riscului de dezvoltare a unor tipuri de cancer, de scaderea masei corporale si de incetinirea procesului de imbatranire, se spune pe ambalaj. Expertii in nutritie sunt sceptici in aceasta privinta. Cel mai folositor ingredient din ciocolata este cacaoa, care contine mai multe flavonoide (substante care previn distrugerea celulelor) decat ceaiul verde. Astfel s-ar explica proprietatile potentiale, nu demonstrate ale ciocolatei in stoparea procesului de imbatranire.

CALORII. Pentru cei care vor sa consume mai putine calorii la o masa, doctorul Barbara Rolls de la Universitatea din Pennsilvania a gasit o solutie: sa inceapa masa de pranz sau cina cu o salata hipocalorica (mai putin de 100 de calorii). Aceasta le va permite sa diminueze cu 12% cantitatea de calorii ingerate la masa respectiva. Atentie insa ce tip de salata alegeti! Daca vreti sa nu acumulati calorii, eliminati maioneza, branza sau cascavalul rase, sosurile concentrate, iaurtul, smantana. De asemenea, doctorul Rolls va sfatuieste sa mestecati bine alimentele, acest lucru dand senzatia de satietate.

PORTOCALE. Citricele contribuie la curatarea sangelui, la tonifierea organismului si la redarea poftei de mancare. Pentru ca sunt bogate in potasiu si vitamine (A, B, C), sunt indicate in cazul hipertensiunii arteriale, anemiei, afectiunilor hepatice, obezitatii. In profilaxia constipatiilor, dimineata, pe stomacul gol, si seara inainte de culcare, este bine sa se consume un pahar cu suc de portocale.
×
Subiecte în articol: calorii