x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tuse seaca ori cu secretie

Tuse seaca ori cu secretie

de Florin Condurateanu    |    22 Noi 2005   •   00:00
SANATATEA NOASTRA
Zice poporul dupa ce a vazut un om tusind zdravan, "profesionist", in batista: "Tusea s-a copt, tusea s-a rupt, are tuse cu flegma, semn ca ii trece boala". Ei bine, aceasta parere care umbla din gura in gura printre oamenii nespecialisti nu prea e adevarata. Conf. dr. Constantin Marica, sef de sectie la Institutul de Pneumologie "M. Nasta", explica in detaliu tusea, mentionand ca exista tuse seaca cauzata de multi factori, nu toti de natura pulmonara. Dupa cum exista si tusea cu expectoratii care in 90% din cazuri e produsa de o afectiune bronhopulmonara. Tusea este un reflex pornit de la terminatiile senzitive aflate in faringe, laringe si la bifurcatia traheei in bronsii, sunt terminatiile nervului vag. Tusea este o modalitate de a fi eliminate secretiile din aparatul respirator inferior, secretii cu bacterii. Ea permite curatenia locala, fiind un fel de gunoier cu sarcini de a elimina secretiile din aparatul bronhopulmonar.

De fapt tusea are urmatorul mecanism: mai intai o inspiratie profunda urmata de o expiratie exploziva, la inceput glota este inchisa si apoi se deschide pentru evacuarea acestui curent, un fel de mic uragan, implicati fiind muschii abdominali.

Magareasca, latratoare

Tusea uscata, rebela, iritativa, cum am mai spus, are multe cauze. Ea poate fi prima faza a unei bronsite acute inainte de a coace. Cand tusea uscata apare atunci cand omul se intinde in pat, este vorba de o afectiune bronhopulmonara sau, daca in miez de noapte el este trezit de o chinta de tuse uscata, poate fi semn de boala cardiaca. Tusea seaca iritativa aparuta dupa masa de seara, cand omul s-a lungit in pat, cu urme de voma in procesul tusei e semn de reflux gastroesofagian sau de hernie hiatala, ambele motive extrapulmonare impunand un tratament pentru componenta gastrica. Mai exista si tuse de efort. Dupa o fuga apare tusea de efort, uneori inlocuind o criza de astm. Tuse de efort poate aparea si la cei cu sinuzite si rinite cronice. A fost o vreme cand in lumea elevilor umbla tusea convulsiva sau, cum zicea poporul, tusea magareasca, dar aceasta boala s-a diminuat mult de cad se face vaccinul impotriva ei. Mai exista o tuse seaca bitonala, in doua tonuri. O tuse mai intai inalta urmata de o tuse joasa, semn ca un nerv plasat spre laringe este inflamat sau este comprimat de o tumoare in torace.

Exista si o tuse seaca stinsa, ca o voce soptita, ragusita, care apare in tuberculoza laringiana sau in cancerul de laringe. In TBC, initial, tusea este uscata, iritativa si dureaza una-trei saptamani. Daca tuberculoza evolueaza spre caverne, tusea devine cu expectoratie mucopulurenta.

Este si o tuse latratoare ca urmare a unui cancer de plamani ce se extinde si in laringe, bolnavul avand senzatia ca se ineaca. Exista si o tuse uscata abdominala aparuta la femei ca urmare a inflamarii aparatului genital sau in afectiuni ale apendicului care, prin reflex de la nervul gav, conduce la tuse. Exista si o tuse nervoasa de tip functional, care nu e generata de nici o afectiune a organelor. Mai exista si o tuse emotionala, cand omul isi drege glasul, dupa cum medicina nu poate neglija tusea de imitatie. Cand intr-o sala de teatru tuseste un spectator, ca la comanda apare un cor de tusitori. Exista si tusea tabacica, precum si tusea in bronsita cronica obstructiva, care la inceput e dura, seaca si apoi se termina printr-o varsatura. Tusea aceasta face parte din toaleta matinala a fumatorilor sau a bolnavilor de bronsita cronica. Cand tusea este insotita de o febra mare este vorba de o pneumonie, de o supuratie. Tusea uscata insotita de durere e semn de pleurita si, in timp, apare si junghiul. Exista in intreruperile de respiratie, in dispnee senzatia de sufocare urmata de tuse.

Mai exista si tuse in pneumotorax, cand, printr-un orificiu, in pleura a intrat aer intre cele doua pleuri care preseaza plamanul, si conduce la tuse. Mai exista si tusea uscata de tip codeina care inhiba centrul respirator din bulbul rahidian si care se trateaza cu codenal. De altfel, tusea seaca iritativa presupune tratarea cauzelor ei; terapii fie pentru cauzele bronhopulmonare, pentru cauzele din sfera ORL, fie pentru cauzele abdominale.

RECOMANDARI. Expectoratia exploziva, eliminata dintr-o data ca urmare a unei chinte de tuse, seamana cu o voma si e semn de rupere a unei colectari de puroi la nivelul plamanilor. Cand tusea e insotita de expectoratie urat mirositoare, semn de instalare a germenilor anaerobi, se recomanda antibiotice. Pentru fluidificarea sputei se recomanda medicamentele Erdomed si Fluimucil, insotite de o corecta hidratare a bolnavului si de gimnastica respiratorie.

SPUTA. Cand bolnavul are febra, frisoane, e rosu la fata si expectoratia e fie mucopurulenta, fie ruginie, vascoasa, e semn de pneumonie. Sputa ca o gelatina, ca o peltea de coacaze de culoare verzuie indica o ultima faza de cancer bronhopulmonar. Sputa cu sange precede fie o hemoptizie in TBC, fie brosectazii, fie cancer. Tusea de dimineata, a fumatorilor sau a bolnavilor de bronsita cronica sau a celor cu brosectazii, tuse durand cinci minute, este o tuse continua, cu sputa mucopurulenta, aparuta pentru curatarea traseelor respiratorii. O sputa vascoasa, care apare zilnic, e semn de brosectazie.

SFATUL MEDICULUI
Tusea cu expectoratie, care elimina secretiile din arborele bronsic, este provocata in 90% din cazuri de afectiuni ale bronsiilor si plamanului si in numai 10% dintre cazuri este de vina puroiul dintr-un abces al faringelui sau din amigdale. Secretia, adica expectoratia, trebuie analizata doar de pneumolog. Sputa mucoasa sau seromucoasa, albicioasa e prima faza a unei viitoare pneumonii sau bronsite. Daca in interiorul sputei exista niste firisoare spirale, ca niste taitei e semnalat un astm bronsic. Daca sputa contine un fel de boabe de orez, asta inseamna ca astmul bronsic este la sfarsitul crizei. Cand in expectoratie apar mici graunte galbui e semn ca sputa coace si se transforma in expectoratie mucopurulenta. In unele boli - bronsectazii, TBC, supuratie - daca sputa este in cantitate mai mare si de culoare verzuie, cu miros usor umed, acrisor, e semn ca s-au contractat germeni de spital, cel mai periculos fiind pioceanicul. Daca mirosul secretiei e de nesuportat, asta arata ca s-au cuibarit germeni anaerobi intr-o supuratie grava de plamani sau in cangrena pulmonara.
×
Subiecte în articol: tusea tuse semn sputa seaca uscata