x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Uitați de mituri! Albirea dentară nu strică dinții

Uitați de mituri! Albirea dentară nu strică dinții

de Magda Bucur    |    30 Dec 2015   •   23:13
Uitați de mituri! Albirea dentară nu strică dinții

O dantură strălucitoare, cu dinți foarte albi, e visul multor persoane preocupate de aspectul lor exterior, însă până nu demult, albirea dinților era asociată cu un risc crescut de afectare a smalțului dentar. Potrivit stomatologului Kurbe Mawada, dacă tehnica este făcută în cabinet, respectând toate procedurile, atunci nu aveți de ce să vă temeți.

Departe de vechile metode, albirea dentară se face în prezent cu laser sau cu plasmă și cu ultraviolete filtrate, speciale pentru dinți. În ambele cazuri, substanța folosită – peroxidul de hidrogen, în diverse concentrații - este potențată de cele două tipuri de lumină.

”Albirea dentară e recomandată, de două ori pe an, pacienților care nu au probleme dentare importante nerezolvate, precum carii sau retracții gingivale. Cea mai agreată este albirea cu laser, pentru că nu provoacă acea sensibilitate dentară care poate fi resimțită, o zi sau două, după albirea cu lampa UV. Rezultatul: dinți chiar și cu trei-patru tonuri mai deschiși”, susține dr. Kurbe Mawada.

Potrivit medicului stomatolog, foarte important este și comportamentul alimentar al pacientului, după tratament.

„În funcție de aspectul dinților, medicul poate recomanda evitarea alimentelor care colorează dantura, chiar și o săptămână după tratament. În cazul în care pacientul nu ține cont de aceste indicații și bea cafea sau vin roșu, spre exemplu, dintele poate reveni la culoarea dinainte, mult mai repede”, explică specialistul, menționând că albirea nu presupune niciun risc pentru dinți, precum subțierea sau carierea mai rapidă a acestora.

Dentistul este de părere că ar trebui evitată însă albirea cu gutiere, pe care unele persoane preferă s-o realizeze acasă.

„Diferența dintre acestea și albirea de la dentist este că sunt necesare mai multe aplicări, din cauza concentrației scăzute a peroxidului de hidrogen. În plus, e necesar și un contact foarte lung cu dinții – de regulă gutierele se aplică înainte de culcare și se scot dimineața –, care poate afecta gingia și poate mări sensibilitatea dentară. Pacientul nu știe să înlăture surplusul din gutiere, iar substanța rămâne câteva ore și pe gingie”, a explicat dr. Kurbe Mawada.

Cum prelungești efectul de albire

- Schimbă din când în când pasta de dinți, pentru a obține o curățare mai eficientă!

- Suplimentează din când în când spălarea obișnuită cu una cu bicarbonat sau cu sare, dar nu foarte des, pentru că afectează gingia. Acestea au rolul de a curăța mai bine dinții la suprafață, fiind ușor abrazive.

Comportamentul alimentar al pacientului este foarte important, după tratament .
 

×