x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Uleiuri aromate

07 Feb 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE

FLORIN CONDURATEANU

Zic naturistii ca mararul, lavanda, feniculul, cimbrul stiu sa dea o mana de ajutor omului sa se ia la tranta cu bolile pricinuite de vremea rea din lunile de iarna. Proprietarul si directorul general Stefan Manea a conceput o firma ca pe o unitate moderna, avand un puternic departament de cercetare care scoate multe brevete premiate an de an cu mai multe medalii la marile targuri de inventii de la Geneva si Bruxelles.

In loc de antibiotice

Sunt propuse ca alternativa la medicamentele clasice produse din plante care sa-si manifeste efectele antiinfectioase si antireumatice. Aceste produse naturiste sunt de regula uleiuri volatile, aromatice, adica partea aromata a plantelor, partea pretioasa, care are efecte asemanatoare cu antibioticele. Stefan Manea a obtinut medalia de argint la Geneva cu un produs continand uleiurile aromate de eucalipt, cimbru, dar si propolis, ulei de catina, colagen, care are efect dezinfectant, dar si regenerator pentru mucoasa nasului in caz de gripe, rinite, se recomanda si in usoare infectii ale urechii. Extractul uleios din lavanda sub forma de capsule are efect sedativ in insomnii si stari de agitatie, dupa cum este de luat in seama si efectul relaxant asupra musculaturii tubului digestiv si asupra peretilor vaselor cu implicatii in mai buna irigare a tesuturilor.

Infectii

Extractul uleios de salvie din capsule potoleste bufeurile si alte framantari din timpul menopauzei, dar este si antiseptic si antispastic pentru tubul digestiv. Uleiul aromat de brad sub forma de picaturi diluate in ceai duce lupta cu infectiile respiratorii din timpul iernii si cu bolile reumatismale. Uleiul volatil de coriandru se administreaza in balonari, in colici la copii, in jardia, in infectiile intestinale. Un alt produs este uleiul de fenicul, el calmeaza hachitele intestinului iritabil, componenta de estrogeni din ulei marind lactatia la proaspetele mamici. Cateva picaturi de ulei de lavanda puse pe batista produc un efect relaxant, dupa cum uleiul aromat de marar lupta cu balonarile si cu infectiile urinare. Si lista efectelor benefice ale uleiurilor aromate se continua cu uleiul de menta, care dreneaza bila si are ca efect diverse actiuni asupra necazurilor din tubul digestiv, dupa cum uleiul volatil de cimbru este antiseptic, antibacterian si alaturi de alte componente naturale calmeaza acneea de pe tenul adolescentilor.

×