x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un bebeluş de 6 luni are nevoie de transplant

Un bebeluş de 6 luni are nevoie de transplant

de Irina Munteanu    |    13 Aug 2010   •   00:00
Un bebeluş de 6 luni are nevoie de transplant

Când a venit pe lume, în urmă cu şase luni, Siluan părea perfect sănătos. Însă la o săptămână după naştere, un chirurg ortoped l-a evaluat şi a decis că trebuie să i se pună picioruşele în gips, pentru a-i corecta tălpile. La 10 zile de la naştere, mama sa a observat un lucru: culoarea pielii lui Siluan era prea "galbenă".



În martie, Siluan a făcut bronşiolită, care a fost tratată, însă icterul persista. A primit tratament cu Liv 52, administrat o dată cu antibioticul pentru bronşiolită. La 10 săptămâni, icterul nu era vindecat, iar copilul şi mama s-au internat pentru patru zile la Spitalul de Copii din Braşov, unde i s-a prescris un tratament cu ampicilină, aspatofort, isoprinosine şi ursofalk. La ecografie s-a văzut că are colecistul prea mic şi li s-a recomandat un CT sau RMN. Medicii bănuiau că un virus contractat de mamă în timpul sarcinii a afectat dezvoltarea lui Siluan.

La sfârşitul lui aprilie au ajuns iar la spital şi doctorul care s-a ocupat de cazul lui acolo i-a încurajat. În urma unei ecografii, părinţilor li se spune că Siluan este perfect sănătos. Un alt medic pediatru însă a sfătuit-o pe mamă să plece urgent cu el la o clinică din Târgu Mureş, însă părinţii au decis să aştepte şi rezultatele birubilinei. Deşi copilul începuse să arate mai bine, medicii au constatat că avea în continuare colecistul contractat. La 10 mai, Siluan a primit diagnosticul: "hepatită neonatală cu cytomegalovirus". Au început tratamentul, dar Siluan a făcut o criză de hernie şi au ajuns din nou la spital, unde a fost consultat. Peste câteva zile au primit telefon de la spital şi li s-a spus că analizele sunt bune şi să continue cu antibioticul, însă noaptea au ajuns iar la spital şi Siluan a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru a-i corecta hernia. De data aceasta, medicii sunt foarte sceptici cu privire la starea micuţului şi îi pun un nou diagnostic: "atrezie a căilor biliare".

Au ajuns iar acasă de la spital, cu branula la mânuţă, cu antibiotic şi cu speranţa în suflet. La 27 mai au mers la Spitalul Gomoiu, unde lui Siluan i s-a făcut puncţie hepatică.

I s-a dat să facă tratament cu Predinson, iar situaţia părea să se îmbunătăţească. Dar a trebuit să fie internat din nou, pentru că ficatul şi splina îi erau foarte mărite, avea burtica umflată şi plângea foarte tare. În greutate nu mai luase decât foarte puţin şi ăsta era un semn de mare îngrijorare pentru doctori şi părinţi. La 18 iulie au plecat spre Clinica Fundeni. Aici s-a efectuat un alt set de teste. Doctorii vorbeau din ce în ce mai des despre transplant, iar pă-rinţii erau îngroziţi. Dezamăgiţi, părinţii au luat decizia să-l ducă pe Siluan la un consult în străinătate. La 26 iulie au ajuns la München. A doua zi a fost primit la clinica din Salzburg, Austria, unde i s-a făcut imediat biopsia. Doctorii au stabilit încă din prima zi că singura şansă ca Siluan să trăiască era transplantul hepatic. Au confirmat că suferea de ciroză hepatică dată de infectarea cu CMV, un virus foarte periculos.

Transplantul ar urma să fie făcut în clinica din Hanovra, dar, pentru ca operaţia să poată avea loc, părinţii trebuie mai întâi să strângă banii necesari, adică 104.000 euro. "Am încercat să-i convingem pe medicii de la Hanovra să ne primească măcar pentru evaluări, să ştim cine poate fi donatorul", mărturiseşte tatăl băieţelului, George Bota. El, soţia sa şi cei trei copii trăiesc lunar din 1.400 de lei, bani care le sunt insuficienţi pentru a plăti operaţia bebeluşului de 6 luni.

Cine doreşte să îl ajute pe Siluan poate dona bani în aceste conturi, deschise pe numele Bota George Laurenţiu, la sucursala Braşov Mureşenilor a Băncii
UNICREDIT ŢIRIAC: SWIFT: BACXROBU, CONT LEI: RO81BACX0000005005204000, CONT EURO: RO74BACX0000005005204320.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete