x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un citostatic important lipseşte în mai multe spitale! Ministerul Sănătăţii caută soluţii

Un citostatic important lipseşte în mai multe spitale! Ministerul Sănătăţii caută soluţii

22 Aug 2016   •   13:03
Un citostatic important lipseşte în mai multe spitale! Ministerul Sănătăţii caută soluţii
Sursa foto: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu

Un citostatic care este folosit în tratarea leucemiei este deficitar în unele spitale, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii căutând soluţii.

"Este o problemă de producător, în sensul în care acesta are dificultăţi să se aprovizioneze. Această situaţie nu se regăseşte numai în România, ci şi în mai multe ţări din Europa", a declarat luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.

El a spus că ministerul a fost notificat anul trecut că există probleme cu producţia acestui medicament, ultima tranşă fiind achiziţionată prin procedura de nevoi speciale prin Unifarm.

"Sesizarea de la I.C. Fundeni privind criza acestui medicament a venit în 18 august, în condiţiile în care ei erau la ultima cutie cu acest citostatic. Informarea e venită cam târziu", a explicat purtătorul de cuvânt al MS.

El a precizat că în prezent se centralizează stocurile, întrucât sunt spitale în ţară care mai au acest medicament, şi va fi redirecţionat în unităţile medicale în care se tratează mulţi pacienţi cu leucemie.

Potrivit lui Colintineanu, Institutul Fundeni poate să-şi procure medicamentul de la Institutul Oncologic Bucureşti.

"În acest moment, MS caută o sursă alternativă de aprovizionare pentru a mai lua o nouă tranşă pe autorizaţie de nevoi speciale, până în ianuarie 2017, când producătorul îşi reia producţia", a explicat Laurenţiu Colintineanu.

Sursa: AGERPRES

×