x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un nou implant pentru inima obosită

Un nou implant pentru inima obosită

de Magda Marincovici    |    26 Aug 2012   •   15:52
Un nou implant pentru inima obosită

Mai multe tari europene participa la testarea unui implant electric care stimuleaza in mod direct nervul inimii. Noul tip de implant electric folosit in caz de insuficienta cardiaca a fost pus la punct la Universitatea Leicester din Marea Britanie si a fost montat in premiera unui pacient englez.

Insuficienta cardiaca este o boala extrem de invalidanta care afecteaza in special persoanele in varsta. Ea poate fi o consecinta a unei hipertensiuni arteriale sau poate surveni dupa un infact de miocard. Insuficienta cardiaca poate afecta partea stanga a inimii, partea dreapta sau ambele. De obicei, prima afectata este partea stanga. Fiecare parte este compusa din doua camere: atriul, camera superioara, si ventriculul, sau camera inferioara. Atriul primeste sangele, in timp ce ventriculul pompeaza sangele in corp. Boala numita insuficienta cardiaca apare atunci cand oricare din aceste camere isi pierde capacitatea de a asigura debitul sanguin in conditii normale. Astfel, se instaleaza insuficienta cardiaca. Aceasta este insotita de urmatoarele simptome:

- respiratie dificila la efort si senzatia de sufocare
- senzatia de sufocare predominant noaptea
- cresterea in greutate din cauza acumularii de fluide (apa si sare)
- umflarea ambelor picioarelor (edeme), simetric, mai ales dupa statul in picioare prelungit, la apasare cu degetul ramane o urma 'gode'
- in timp pielea picioarelor devine maronie "dermatita ocra'
- tuse uscata, seaca, predominant noaptea.

Echipa de la Universitatea Leicester lucreaza la noul implant electric - CardioFit - de aproximativ 15 ani. Doctorul Andre Ng, coordonatorul studiului derulat la Universitatea Leicester, considera implantului realizat de o societate israeliana, "o forma inovatoare de tratament disponibila la ora actuala pentru ingrijirea pacientilor cu insuficienta cardiaca'. Pana acum, 32 de pacienti din Germainia, Italia, Olanda, Serbia, Marea Britanie au beneficiat de acest implant, rezultatele fiind incurajatoare. Inima acestor pacienti pare sa pompeze cu mai multa forta si simptomele sunt mult mai atenuate. Prima interventie de implantare a fost realizata in Marea Britanie la 23 august, la Glenfield Hospital Leicester de catre doctorii Andre Ng si Matt Brow. In prezent, este monitorizata eficienta implantului pe termen lung, inclusiv in ce masura este el tolerat de catre pacienti. Abia dupa colectarea informatiilor se va putea trage o concluzie asupra faptului ca acest nou implant reprezinta o alternativa reala in cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca in stadii avansate. Specialistii care participa la aceste teste sunt de parere ca concluziile finale sunt asteptate abia in 2018.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, prevalenta si incidenta insuficientei cardiace sunt in crestere. Mai afectate sunt persoanele peste 55 de ani. Atentie, 1 din 3 persoane, care a implinit aceasta varsta este in pericol de a suferi de insuficienta cardiaca si in continuare aceasta afectiune este considerata severa, deoarece doar 35% dintre pacienti supravietuiesc dupa cinci ani de la diagnosticare.

×
Subiecte în articol: inima implant obosita