x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un studiu certifică faptul că banii nu aduc fericirea. Ce părere aveţi?

Un studiu certifică faptul că banii nu aduc fericirea. Ce părere aveţi?

de Agerpres    |    24 Iun 2011   •   12:24

Cercetatori de la Universitatea Victoria din Wellington (Noua Zeelanda) au coroborat si analizat trei mari studii internationale, realizate pentru a masura indicele de fericire si bunastare generala a populatiei in ultimii 40 de ani. In total, au procesat informatii din 63 de tari si peste 420.000 de interviuri pentru a ajunge la concluzia ca libertatea si independenta personala sunt mult mai importante pentru om decat banii, noteaza vineri ziarul La Razon.

Ei au ajuns la concluzia ca in prima faza banii aduc fericirea, insemnand acoperirea nevoilor de baza precum hrana, locuinta si sanatatea, dar dupa un anumit punct, influenta lor asupra fericirii unei persoane scade si isi pierde importanta. Pana aici pare logic, motiv pentru care Ronald Fischer si Diana Boer, autorii studiului conchid ca factorii care conteaza cel mai mult pentru fericirea unei persoane sunt autonomia (capacitatea de a face lucrurile fara a depinde de nimeni, atat fizica cat si psihica) si individualismul (libertatea de a decide).


"In societatile mai traditionale si colective, un mai mare individualism poate duce la anxietate si la mai putina fericire. Dar in tarile europene mai individualiste, o mai mare autonomie duce la fericire', conchide studiul. Potrivit lui Emanuel Rechter, psiholog la Universitatea Andrés Bello, libertatea personala implica "marcarea anumitor distante pentru a putea lua singuri decizii'. "Problema apare cand banii ne transforma in sclavi pentru a atinge telurile marcate de societate, prin urmare oricat de multi bani au strans, intr-un moment al vietii lor, oamenii nu vor fi fericiti', explica el.

Pentru a realiza studiul publicat de revista Journal of Personality and Social Psychology, cercetatorii universitatii neo-zeelandeze au analizat o serie de indicatori ai bunastarii cotidiene, precum stresul, anxietatea si sanatatea mentala, pornind de la urmatoarea intrebare: "Ce este mai important pentru a atinge fericirea, sa ai bani pentru a o obtine, sau posibilitatea de a lua propriile decizii in viata?' Prin urmare au realizat trei chestionare diferite: au analizat simptomele stresului, au masurat gradul de anxietate in momentele critice si au masurat starea de spirit in functie de testul Maslach Burnout Inventory (MIB), care evalueaza gradul de realizare personala. Potrivit lor, acolo unde exista fericire exista si un mai mare individualism.

Cu alte cuvinte: banii ofera autonomia care este cea care ne garanteaza fericirea. Cand nu ne mai putem controla viata (intre altele, din cauza ca suntem legati de bani) ne pierdem capacitatea de a atinge fericirea. Capacitatea de a fi fericiti fara a depinde exclusiv de bani este un lucru consemnat de toate sondajele. Cel mai recent, realizat de Institutul Coca-Cola, arata ca 70 la suta din spanioli se declara in continuare fericiti, in pofida actualei crize economice. Cei care se declara fericiti spun ca au relatii bune cu familia, cu prietenii si colegii de munca; sunt generosi si ii ajuta pe ceilalti; isi arata afectiunea prin saruturi si imbratisari; cunosc oameni noi, primesc musafiri acasa si se bucura de hobbie-urile lor.

×