x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un studiu confirmă faptul că pisicile pot purta bacterii ce ne pot cauza moartea

Un studiu confirmă faptul că pisicile pot purta bacterii ce ne pot cauza moartea

23 Sep 2016   •   17:05
Un studiu confirmă faptul că pisicile pot purta bacterii ce ne pot cauza moartea
Sursa foto: pixabay.com

Studiile au descoperit că joaca „nevinovată” cu pisicuţele ar putea cauza infecţii grave stăpânilor acestora. Cunoscută drept „boala zgârieturii de pisică” („cat-scratch disease”) , maladia poate provoca febră intensă, bube, iar dacă apar complicaţii, poate cauza şi moartea, scrie The Independent.

Această boală este cauzată de o bacterie transmisă de la o pisică la alta prin intermediul puricilor, oamenii riscând să intre în contact cu boala dacă obişnuiesc să-şi pupe animalele, să le drăgălăşească, sau dacă sunt zgâriaţi sau muşcaţi de feline.

Studiul a fost condus la scară largă de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii şi a descoperit că pisicile maidaneze sau cele găsite pe stradă au o sensibilitate sporită în a purta aceste bacterii. Doctorul Christina Nelson a declarat că „întinderea şi impactul bolii este mai mare decât ne-am aşteptat. Boala zgârieturii de pisică poate fi prevenită. Trebuie să identificăm oamenii care sunt în pericol şi manifestările bolii, pentru ca astfel să ne putem focusa pe metodele de prevenţie.”

Doctorii recomandă iubitorilor de animale să se spele pe mâini de fiecare dată după ce s-au jucat cu pisicile şi să evite orice contact între animalele lor şi cele maidaneze.

Cercetarea s-a derulat pe parcursul a opt ani, a intervievat mai mult de 13 mii de cazuri ale acestei boli şi au fost stabilite 4,5 diagnostice la o populaţie de 100 de mii de persoane, ceea ce este cu mult peste aşteptările doctorilor, dar rămâne o boală rar întâlnită. Un număr foarte mic de cazuri a dus la deces şi asta pentru că pacienţii nu au fost la medic şi nu au făcut niciun control. Copiii cu vârstele cuprinse între cinci şi nouă ani sunt mai predispuşi la această maladie, descoperindu-se 9 diagnostice la o populaţie de o sută de mii.  

Sunt şanse mai mari ca boala să fie contactată în regiunile calde, unde puricii se pot reproduce şi dezvolta cu uşurinţă.

Cea mai uşoară cale pentru a preveni boala este protejarea animalelor de purici. Sunt foarte multe căi de a face asta, de la medicamente, spray-uri, zgărzi, până la metode naturale precum îmbăierea pisicilor în oţet, sau cidru de mere.

 

×
Subiecte în articol: pisici pisica boli tratamente