x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un zambet de superstar

Un zambet de superstar

31 Ian 2005   •   00:00

LA STOMATOLOG
Tartrul dentar reprezinta un complex mineralo-organic aderent de suprafata dintilor, lucrari protetice, aparate ortodontice. El este rezultatul mineralizarii placii bacteriene, care se depune in mod constant pe dinti in urma contactului cu alimentele.
DANA CARANOVIC, medic stomatolog

Tartrul contine, alaturi de substante minerale, un amestec de bacterii, celule, zaharide si proteine. Suprafata tartrului este rugoasa si acoperita de un strat de placa bacteriana. Ea are ca efect inflamarea si indepartarea parodontiului marginal (gingiei) de dinte. Teoriile mai vechi considerau tartrul ca principala cauza a parodontopatiilor. Actualmente se considera ca tartrul dentar nu este o cauza directa, dar poate fi un factor favorizant foarte important. Indepartarea tartrului se face numai de catre medicul stomatolog printr-o manopera simpla, numita detartraj.

O data la sase luni

Detartrajul reprezinta una dintre cele mai importante proceduri in orice tratament al bolii parodontale. Este important ca pacientii sa inteleaga necesitatea detartrajului, pentru ca acesta reprezinta primul pas in efectuarea oricarui tratament dentar. De asemenea, trebuie facut periodic, o data la sase luni, pentru asigurarea unei stari de igiena a cavitatii bucale.

Detartrajul indeparteaza tartrul si placa bacteriana de pe suprafetele dentare supra si subgingivale. Manopera se poate face manual cu instrumente clasice (seceri, pile, chiurete etc.) sau cu ajutorul aparatului cu ultrasunete. Detartrajul cu ultrasunete reprezinta un adjuvant al detartrajului manual, pe care nu il poate inlocui in totalitate. Domeniul de aplicare al detartrajului cu ultrasunete este tartrul supragingival si doar partial cel subgingival. Avantajul detartrajului cu ultrasunete este acela ca pacientul este mai putin traumatizat, fiind mai usor de suportat.

Unele aparate mai noi cuprind si un dispozitiv de imprastiere puternica a unui jet de pulberi fine in scopul albirii suprafetelor dentare. Atat culoarea, cat si forma dintilor naturali se modifica permanent pe parcursul vietii.

Albirea dintilor

Pentru a avea o culoare cat mai alba a dintilor, dupa detartraj se poate efectua un tratament de albire.

Ce reprezinta albirea dintilor de fapt? Este un proces de decolorare a petelor smaltului si dentinei rezultate prin consumul de cafea, ceai , bauturi, cola, tutun, antibiotice (tetraciclina), fluorizare excesiva, degenerarea nervilor, restaurari vechi. Albirea consta in aplicarea unor paste sau geluri cu actiune mai mult sau mai putin profunda in structura dintelui, astfel incat decoloreaza petele de pe suprafata sau din profunzimea smaltului dentar. Principiul activ al gelurilor de albire este peroxidul de carbamida in diferite concentratii. Durata de aplicare a gelurilor poate fi intre 15 minute si doua ore, in cabinetul stomatologic.

Unele pot necesita folosirea unei surse de lumina (lampa fotopolimerizabila) si caldura pentru activarea procesului de albire.

Aspectul fetei face parte din canalele de comunicare umana. Comunicarea bazata pe estetica intereseaza relatiile noastre intime, familiale, sociale, profesionale sau neprofesionale. De aceea, nu putem ignora importanta din ce in ce mai mare a esteticii si implicit albirea dintilor nu o mai putem considera un capriciu, ci uneori o necesitate.

OBLIGATORIU. Doua vizite pe an la dentist sunt obligatorii. El va proceda la eliberarea danturii de placa bacteriana. Aceasta operatie este una de estetica, dar mai ales una de sanatate. Abia dupa ce dantura a fost eliberata de tartru, se va trece la investigatiile propriu-zise.

PROTEZA. Gelul pentru albirea dintilor nu actioneaza asupra lucrarilor dentare - coroane, punti - sau materiale de obturatie. Din aceasta cauza este indicat ca albirea sa se faca inainte de efectuarea acestora. Rezultatele tratamentelor sunt evidente, dar si costul este mare.

PETELE puternice de pe dinti vor raspunde intr-un timp mai indelungat la tratament si cu rezultate mai slabe. Retineti ca tetraciclina poate afecta culoarea dintilor. Gradul de albire a dintilor naturali depinde de la pacient la pacient, in functie de structura dintilor fiecaruia si de durata de folosire a sistemului de albire. Exista geluri cu concentratii mici de substante active care pot fi folosite de pacienti acasa. Se face in cabinet un mulaj pe masura dintilor pacientului (gutiere) in care se aplica gelul de albire, fiind necesara o actiune asupra dintilor de 6-8 ore.

STIATI CA
O noutate pe plan mondial este folosirea laserului pentru albirea dintilor, care are avantajul ca fascicolul laser dezvolta o caldura semnificativ redusa la nivelul dintelui comparativ cu lampa fotopolimerizabila, care activeaza peroxidul de carbamida. Sensibilitatea care poate aparea dupa albire este de asemenea mult diminuata sau chiar inexistenta. Efectul albirii dureaza cativa ani, iar dintii vor fi intotdeauna mai stralucitori decat inaintea tratamentului.

STIRI
PERFORMANTA. Zgomotul strident al frezei cu care medicul dentist slefuieste dintii va fi in curand doar o amintire. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceasta tehnica este pe punctul de a fi inlocuita cu aparatura performanta, care inseamna freze silentioase si lasere stomatologice. In tarile dezvoltate, unde frica de aparatura stomatologica si de dentist este mai mica datorita acestor tehnici avansate, numarul cariilor a scazut simtitor. Astfel, in Franta, frecventa cariilor la copii a scazut de la 4,24% in 1987 la 1,7% in prezent. La acest lucru au contribuit si profilaxia si utilizarea generala a fluorului.

IN TRECUT. Se pare ca protezele dentare nu sunt un apanaj al societatii moderne. Dupa cum arata dr. Pompei Gh. Samarian in cartea "Medicina si farmacia in trecutul romanesc 1382-1775", in secolul al XVII-lea, Dumitrascu Cantacuzino se bucura de avantajele protezei dentare: "Dintii naturali pot fi inlocuiti cu dinti falsi, cu proteze dentare, ca spune Cronicarul Neculce despre Dumitrascu Cantacuzino (1673-1685): «Ca el de batran, dinti in gura nu avea; diminiata ii incleia de’i punea in gura, iar seara ii descleia cu un crop, si-i punea pe masa»".

SARCINA. Este cunoscut ca femeile insarcinate sufera mai mult din cauza cariilor si parodontozelor. Pentru dezvoltarea oaselor fatului, este nevoie de o cantitate mai mare de calciu. In cazul carentei de calciu, primele care au de suferit sunt oasele maxilarului superior si inferior al mamei. De asemenea, schimbarile hormonale din timpul sarcinii conduc la inrautatirea circulatiei sangvine in gingii, care capata o nuanta albastruie si incep sa sangereze la cea mai mica trauma.
×
Subiecte în articol: dintilor albire albirea