x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vă confruntați cu hipertensiunea arterială? Iată ce trebuie să știți!

Vă confruntați cu hipertensiunea arterială? Iată ce trebuie să știți!

30 Aug 2015   •   20:37
Vă confruntați cu hipertensiunea arterială? Iată ce trebuie să știți!
Sursa foto: Boyrcr420/Getty Images/iStockphoto
Tensiunea arterială crescută sau hipertensiunea este o boală cu care se confruntă 3 din 10 oameni la nivel mondial. Totuși, foarte puțini înțeleg gravitatea acestei afecțiuni. Site-ul britanic www.express.co.uk a realizat un interviu cu un reputat medic și prezentator TV, dr. Pixie McKenna, despre monitorizarea tensiunii arteriale, cauze și remedii.

Specialista enumeră printre cauzele hipertensiunii arteriale stresul, moștenirea genetică și alimentația. În ceea ce privește hrana, ea subliniază că cea mai gravă greșeală pe care o putem comite este să adăugam prea multă sare în mâncare. Mai mult decât atât, ea recomandă să evităm alimentele procesate, meniurile preparate la microunde și conservele.

Dietele bogate în fibre, vitamine și minerale sunt ideale pentru cei care se confruntă cu hipertensiunea. În plus, hipertensivii ar trebui să limiteze consumul de alcool și cofeină.

În ciuda faptului că tensiunea arterială crescută nu se manifestă prin anumite simptome, nu trebuie să avem impresia că este o afecțiune inofensivă, subliniază medicul. În anumite situații, această boală poate afecta inima, cauzând blocarea arterelor și atacuri de cord. Hipertensiunea are efecte negative asupra creierului, provocând probleme de memorie și atacuri cerebrale, dar și asupra rinichilor, care nu mai funcționează optim.

Tensiunea arterială poate fi monitorizată oricând și oriunde. Dacă nu doriți să consultați medicul de fiecare dată când vreți să aflați aceste valori, puteți achiziționa din farmacii un tensiometru și vă puteți măsura tensiunea arterială singuri, în propria locuință.

Hipertensiunea arterială nu afectează activitățile zilnice și poate fi „corectată” cu ajutorul medicației. Totuși, tratamentul este un proces continuu, căci boala nu dispare în momentul în care ați terminat folia de pastile, spre exemplu. Pentru a scădea valorile tensiunii se recomandă să faceți mișcare, să slăbiți și să vă modificați stilul de viață. Medicul recomandă să evitați situațiile stresante, să eliminați sarea din dietă și să aveți o alimentație sănătoasă.

Afecțiunea poate fi întâlnită la persoanele de orice vârstă, totuși cel mai adesea, se manifestă la vârsta mijlocie. Jumătate din oamenii de peste 65 de ani suferă de hipertensiune. Analizând doar populația adultă din lume, o persoană din trei persoane este hipertensivă. Mai grav este că din cei afectați, doar o persoană din trei ia la cunoștință.

Întrebată dacă tensiunea arterială crescută este corelată cu alte boli, dr. McKenna a răspuns că de cele mai multe ori, persoanele care suferă de boli de rinichi sau disfuncții endocrine, femeile însărcinate și cei care iau anumite medicamente sau droguri recreaționale se confruntă cu această problemă de sănătate.

Vestea bună este că există posibilitatea de a ține tensiunea arterială sub control fără tratament medicamentos. Totuși, trebuie să fim dispuși să facem schimbări drastice în ceea ce privește dieta și sportul, să evităm situațiile stresante și să scăpăm de kilogramele în plus.
    

×