x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vacanţă în… staţiune

Vacanţă în… staţiune

de Mirela Dădăcuş    |    30 Iun 2009   •   00:00
Vacanţă în… staţiune

Staţiunile balneare sunt destinaţia perfectă de concediu atunci când starea noastră de sănătate a cam început să "scârţâie". Când vorbim despre "cure balneare", ne gândim, în primul rând, la băi... Şi, într-adevăr, baia în izvoare provenite de la adâncimi mai mici sau mai mari, care conţin elemente provenite din spălarea rocilor, este partea principală a unui tratament balnear.



Însă această terapie include şi băutul acestor ape, inhalarea produselor lor de evaporare sau introducerea, parţială sau totală, a corpului în nămoluri terapeutice. Nămolurile sunt scoase din pământ sau de pe fundul unor lacuri şi conţin resturi de plante.

Dr Georgiana Ozana-Tache, şeful Secţiei de Recuperare Medicală a Spitalului de Urgenţă Floreasca, precizează că în România există încă suficiente staţiuni balneare, de stat sau private, în care putem face o cură balneară cu efect terapeutic. Mai mult, majoritatea staţiunilor pun la dispoziţia pacienţilor servicii precum masaj, exerciţii şi tratamente prin gimnastică medicală, şedinţe de fizioterapie şi kinetoterapie, care întăresc efectul terapeutic al izvoarelor. Însă, dincolo de toate aceste facilităţi, cel mai important lucru este acela că reuşim să ne desprindem de cotidian şi să întoarcem spatele solicitării nervoase la care suntem cu toţii supuşi zi de zi.

RECOMANDĂRI
Bolile nervoase, anemia şi bolile de piele pot fi tratate prin cure balneare la Vatra Dornei, Balvanyos (Covasna), Cheia şi Lacul Roşu, în timp ce bolile digestive şi hepato-biliare îşi găsesc leacul în staţiuni precum Călimăneşti, Geoagiu-Băi, Covasna, Băile Tuşnad şi Slănic Moldova.

5008-95596-04_17_sante13copy.jpg

Sfatul medicului
O cură la băi trebuie să dureze între 18 şi 21 de zile şi să fie planificată de două ori pe an, precizează dr Georgiana Ozana-Tache, şeful Secţiei de Recuperare Medicală a Spitalului de Urgenţă Floreasca. Potrivit acesteia, medicul curant hotărăşte asupra necesităţii şi tipului de tratament, ţinând cont de afecţiune, de factorii naturali şi de clima din staţiunea respectivă. Planul terapeutic balnear este stabilit de medicul din staţiune, care este obişnuit atât cu mijloacele terapeutice existente, cât şi cu bolile tratate în locul respectiv.

×
Subiecte în articol: recomandări