x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Vacanţă Zumba

de Oana Antonescu    |    28 Iul 2009   •   00:00
Vacanţă Zumba
Sursa foto: /Stockxpertcom

Câteva note de salsa, puţin reggaeton, o coregrafie simplă, dar dinamică şi amuzantă, care te scapă uşor de kilogramele în plus. Aşa ar putea fi descrise antrenamentele Zumba, o combinaţie de muzică şi fitness care face senzaţie în toate colţurile lumii.



Când vine vorba despre efortul depus, dansul nu poate fi comparat cu antrenamentele de fitness. Dar cum ar fi dacă le-am îmbina? A reuşit acest lucru un coregraf din Statele Unite ale Americii, iar ineditul antrenament, pe care l-a numit Zumba, se bucură acum de o extraordinară popularitate în toate colţurile lumii. Zumba combină mişcările energice ale dansurilor latino (dar şi câteva din repertoriul internaţional) cu principiile fitnessului, pe o coregrafie simplă, uşor de învăţat.

Este un program de fitness original, foarte dinamic, distractiv, motivant şi foarte eficient când vine vorba despre numărul de calorii arse. Succesul a fost garantat, mai ales în rândul celor care nu sunt prea încântaţi de ideea de a merge la sală sau celor care se plictisesc şi abandonează uşor antrenamentele obişnuite de fitness. Mii de instructori de fitness au preluat stilul Zumba şi l-au făcut cunoscut în toate colţurile lumii. Milioane de DVD-uri care promovează stilul Zumba au fost vândute până acum. Deocamdată, foarte puţine săli de fitness de la noi au adoptat acest nou stil de mişcare.


MIŞCARE PENTRU SĂNĂTATE

Dansului i s-au atribuit dintotdeauna puteri vindecătoare. El ne pune în mişcare mai toate grupele musculare. Ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus, să ne reconturăm silueta şi să căpătăm un tonus muscular mai bun, dar într-un mod distractiv, fără să simţim că depunem un efort prea mare. Acesta este, de altfel, marele avantaj pe care îl are dansul în faţa unui antrenament de aerobic. În funcţie de tipul de dans ales, organismul arde între 200 şi 400 de calorii într-o jumătate de oră.

Cea mai solicitată în timpul dansului este musculatura picioarelor, apoi cea a braţelor, a abdomenului şi fesierii. Dansurile dinamice cresc capacitatea pulmonară şi îmbunătăţesc astfel respiraţia şi funcţionarea sistemului cardiovascular. Mişcările de dans sunt benefice şi pentru sistemele osos şi articular. Studiile au arătat că dansul previne apariţia osteoporozei. Prin dans putem dobândi o ţinută corectă, dar cu o condiţie: să învăţăm să ne menţinem spatele drept. Unele afecţiuni ale spatelui, precum scolioza, pot fi prevenite prin această formă de mişcare. Cursurile de dans sunt utile în acest sens, fiindcă instructorul ne învaţă poziţia corectă a spatelui.

Valsul, tangoul, salsa, rumba, passo-doble sunt dansuri care imprimă senzualitate şi graţie în mişcări. Nu în ultimul rând, dansul dezvoltă echilibrul, flexibilitatea şi contribuie la o mai bună coordonare a mişcărilor.

Că suntem tineri sau vâstnici, dansul vă invită să vă descoperiţi corpul şi emoţiile. Într-atât de benefică este această manifestare umană, încât a devenit mai mult decât un fenomen artistic. Psihote­rapeuţii au pus la punct o metodă de tratament neconvenţională: terapia prin dans. Oricine îşi doreşte o stare mentală mai bună poate face terapie prin dans.

Ea se bazează pe ideea că mintea şi corpul se află în legătură, iar dansul este instrumentul prin care psihoterapeutul ne ajută să scoatem la iveală tristeţea, anxietatea şi orice alte probleme emoţionale. Învăţăm astfel să ne descoperim pe noi înşine, să ne eliberăm de tensiunile pe care le-am acumulat şi, în cele din urmă, să ne simţim bine în propria piele. Nu trebuie să fii dansator profesionist ca să recurgi la această terapie bazată pe mişcare şi senzaţii. Fiecare trebuie să se mişte în ritmul propriu.

Şi cum la dans trebuie să împărţim bucuria mişcării cu un partener, un alt beneficiu psihologic şi emoţional al dansului este acela că dezvoltă capacitatea de lucru în echipă şi îmbunătăţeşte comunicarea. Pentru persoanele timide, dansul este o metodă foarte bună de socializare şi de creştere a încrederii în sine, pentru că pe ringul de dans ne simţim mai mai atrăgători, mai siguri pe noi şi avem o atitudine pozitivă.


ANTRENAMENT INTENS. Şedinţele de Zumba sunt pe cât de distractive, pe atât de solicitante pentru organism. Exerciţiile se realizează într-un ritm alert, lucru care favorizează arderea rapidă a caloriilor, creşterea capacităţii pulmonare şi buna funcţionare a sistemului cardiovascular. Toate grupele musculare pot fi antrenate cu stilul Zumba, dar cea mai solicitată este musculatura picioarelor, urmată de cea a braţelor, abdomenului şi fesierii.

DANS ANTIOBEZITATE. Din 2008, elevii din clasele primare şi secundare din China au ca disciplină obligatorie dansul. Decizia de a introduce aceste cursuri obligatorii vine ca urmare a creşterii numărului de copii supraponderali şi obezi. Autorităţile chineze au ales dansul pentru că creşte condiţia fizică şi este totodată distractiv pentru elevi.

×
Subiecte în articol: recomandări dan zumba antiobezitate