x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vaccin contra melanomului! Arsurile solare şi razele ultraviolete artificiale, principala cauză a melanomului malign

Vaccin contra melanomului! Arsurile solare şi razele ultraviolete artificiale, principala cauză a melanomului malign

de Magda Marincovici    |    17 Iul 2013   •   17:50
Vaccin contra melanomului! Arsurile solare şi razele ultraviolete artificiale, principala cauză a melanomului malign

O formă de imunoterapie personală a fost testată recent cu succes pe pacienţi suferinzi de melanom maling, una dintre cele mai severe forme de cancer al pielii.

Pentru a combate melanomul, o echipă de cercetători de la Şcoala de medicină din Washington au efectuat mai multe luni studii aprofundate pentru a pune la punct o imunoterapie personalizată special pentru această boală severă. Obiectivul acestui studiu l-a reprezentat utilizarea celulelor proprii pacientului pentru a forţa răspunsul imunitar la atacul celulelor maligne. Adică, o imunoterapie bazată pe principiului vaccinului. “Sistemul imunitar joacă un rol foarte important în dezvoltarea melanomului. Este motivul pentru care noi am dorit să stabilim în ce măsură moleculele pe care noi le producem, respectiv interleukin 12p70, ar putea produce un răspuns imunitar contra cancerului, explică doctorul Gérard Linette, coordonatorul acestui studiu.

Rezultatele sunt încurajatoare pentru autorii studiului. 6 din 7 pacienţi afectaţi de melanom, participanţi la studiu, au avut un răspuns pozitiv la această formă de vaccin exeperimental. Iar la 3 dintre ei s-a înregistrat o blocare a dezvoltării tumorii. “Sunt pacienţi care produc mai mult interleukin 12p70 şi care au un răspuns mai bun din punct de vedere al imunităţii, explică doctorul Gérard Linette.

“Melanomul este o tumoră care apare pe piele sub forma unei proeminenţe colorate maro închis sau negru, care uneori poate fi chiar plană, reprezentând forma de cancer cutanat cea mai agresivă, care determină în scurt timp moarte, mai ales după apariţia metastazelor”, avertizează dr. Rodica Cosgarea, preşedintele Societăţii Române Dermato-Oncolgie. Melanomul maling se formează din melanocite, celulele pigmentare ale pielii.

Oricine este expus riscului de melanom, cea mai agresivă tumoare malignă care se dezvoltă rapid cu metastaze la cap şi oase, avertizează profesorul doctor George Sorin Ţiplica, şeful Clinicii Dermatologie 2, Spitalul Clinic Colentina. Totuşi, mai expuse riscului de melanom  sunt persoanele tinere, care au rude de de gradul întâi cu melanom sau alte forme de cancer, persoanele care au peste 50 de aluniţe pe tot corpul. De asemenea, prezintă un risc crescut de melanom persoanele care la expunerea la soare suferă rapid arsuri ale pielii sau au avut arsuri solare în copilărie. Ambii specialişti atrag atenţia că bronzul artificial reprezintă una dintre cauzele majore ale melanomului malign. Razele ultraviolete artificiale stimulează pigmentarea, dar, în acelaşi timp, induc şi degenerarea celulelor care produc melanină. Nu contează în mod deosebit durata expunerii la UV artificiale, ci intensitatea acestora.


×
Subiecte în articol: vaccin melanom