x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vaccinuri care ţintesc cancerul.

Vaccinuri care ţintesc cancerul.

de Steluta Indrei    |    23 Mai 2011   •   21:00
Vaccinuri care ţintesc cancerul.

Doua vaccinuri terapeutice care pot opri evolutia cancerului au fost obtinute la Institutul Pasteur din Franta. Profesorul doctor Claude Leclerc, coordonatoarea Departamentului de imunologie si vaccinologie din cadrul institutului, dezvaluie informatii interesante despre aceste vaccinuri intr-un interviu publicat in Paris Match.

De la inceput, cercetatoarea franceza subli­niaza ca este vorba despre doua vaccinuri tera­peutice, care actioneaza in mod diferit fata de vaccinurile preventive, utilizate in prezent in mod curent pentru evitarea multor boli infectioase grave. Iata cum explica profesorul doctor Claude Leclerc diferenta dintre un vaccin preventiv si unul terapeutic: "Scopul unui vaccin preventiv este acela de a stimula raspunsul imunitar al organismului, astfel incat acesta sa recunoasca si sa neutralizeze un virus sau o bacterie. Vaccinul terapeutic invata celulele imunitare sa recunoasca si sa combata imediat celulele canceroase, nu un virus sau o bacterie".

Explicatii
Vaccinurile tera­peutice elaborate de profesorul doctor Claude Leclerc, in colaborare cu echipele cercetatorilor Daniel Ladant si Sylvie Bay, sunt testate in prezent pentru urmatoarele tipuri de cancer: uterin, melanom malign (cancer de piele), adenocarcinoame la san, la plaman, la colon.

Cum actioneaza cele doua vaccinuri terapeutice? "Primul vaccin contine o molecula (numita CyaA) care activeaza celulele dendritice (responsabile de aparitia raspunsului imun al organismului) si le da semnalul ca sa mobilizeze limfocitele («celulele ucigase»). Limfocitele recunosc si ataca celulele tumorale. Pentru al doilea vaccin este utilizata tot o molecula, numita Mag-Tn3. Pentru a intelege cum actioneaza, trebuie stiut ca majoritatea tumorilor canceroase au celule pe suprafata carora se gaseste molecula Tn, care nu poate fi detectata pe suprafata celulelor sanatoase. Am conceput un vaccin care tinteste molecula Tn. Asadar, obiectivul vaccinului este de a invata sistemul imunitar sa identifice celulele purtatoare ale moleculei Tn si sa le distruga", a explicat profesor doctor Claude Leclerc.

Teste pe om
Vaccinul care contine molecula CyaA a fost testat in cazul cancerului uterin si cancerului de piele (melanom). In ambele cazuri, testele efectuate pe soareci au inregistrat rezultate bune, ce au permis trecerea la faza a doua – testele pe om. Astfel, in 2010, s-a efectuat un test clinic la care au participat femei infectate cu virusul papilloma (responsabil de cancerul uterin), carora li s-a administrat vaccinul terapeutic pe baza moleculei CyaA. In Belgia, acest vaccin este testat in prezent pe un esantion de pacienti cu cancer de piele.

Vaccinul terapeutic pe baza moleculei Mag-Tn3 este destinat tratarii adenocarcinoamelor (tumori canceroase la san, la plaman sau la colon). Acest vaccin a fost testat cu succes pe maimute, iar testele pe om sunt prevazute in 2013.

In SUA
Acestea nu sunt singurele vaccinuri terapeutice pentru cancer. Cercetatorii din Statele Unite ale Americii au dezvoltat un vaccin terapeutic pentru cancerul de prostata. Acest vaccin, creat de compania Dendreon Corporation, este deja autorizat din anul 2010 de Autoritatea americana a medicamentului (FDA). Testele clinice pe om au dovedit ca vaccinul terapeutic pentru cancerul de prostata este capabil sa intarzie evolutia bolii. Din 2010, acest vaccin poate fi administrat barbatilor care sufera de cancer al prostatei. Potrivit profesorului Claude Leclerc, acesta este un fapt esential care demonstreaza valabilitatea conceptului de vaccinare terapeutica.

Rezultate incurajatoare au fost obtinute si in cazul vacci­nului terapeutic pentru cancerul de piele elaborat recent in SUA. In schimb, celelalte vaccinuri tera­peutice incercate in laboratoarele americane au obtinut rezultate negative. "Aceasta pentru ca, in general, cancerul este o boala foarte agresiva. Cand se dezvolta o tumoare, eficienta sistemului imunitar scade dramatic. Sistemul natural de aparare a organismului este greu de restabilit in aceasta situatie", precizeaza profesorul doctor Claude Leclerc.

Modul in care actioneaza vaccinurile dezvoltate la Institutul Pasteur difera de cel al vaccinurilor terapeutice testate in SUA. Pentru acestea din urma se preleveaza celule dendritice de la pacient, care sunt prelucrate in laborator si apoi sunt reinjectate sub forma de vaccin pacientului, arata profesorul doctor Claude Leclerc. Vaccinurile elaborate de cercetatorii francezi actioneaza direct asupra cancerului, tintind celulele canceroase.

×
Subiecte în articol: vaccin cancer