x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vaccinurile, ieri si astazi

Vaccinurile, ieri si astazi

03 Apr 2006   •   00:00

Nu multe descoperiri stiintifice au avut impactul pe care l-au avut vaccinurile asupra sanatatii. De la aparitia primelor vaccinuri si a primelor campanii de vaccinare, milioane de vieti s-au salvat o data cu posibilitatea de a imuniza copiii de bolile infectioase. In prezent, peste 20 de boli pot fi prevenite prin intermediul vaccinurilor.

VACCIN-PRAF

Desi greu de crezut, vaccinarea exista chiar din Antichitate. Inca de pe atunci s-a observat ca persoanele care treceau printr-o boala si reuseau sa scape cu viata nu se mai imbolnaveau si a doua oara de aceeasi boala. Exista documente care atesta ca variola, care facea ravagii si in Antichitate, se trata in China cu ajutorul unor prafuri obtinute prin uscarea pustulelor (vezicule pline cu puroi). Cei care voiau sa previna aparitia variolei inhalau aceste prafuri si de cele mai multe ori erau protejati de variola. Dar pentru ca metoda de vaccinare era empirica, multe persoane nu reuseau decat sa se contamineze cu virusul.

O noua forma de vaccinare avea sa apara abia in secolul al XVIII-lea si tot variola a fost boala care a obligat la inventarea unor noi metode de prevenire a bolilor infectioase. Englezul Edward Jenner a observat ca si vacile fac o forma de variola, iar mulgatorii de vaci nu contactau niciodata aceasta boala. El a facut extractii din pustule, le-a prelucrat si aplicat apoi prin crestarea pielii la suprafata. La 14 mai 1796, Jenner a administrat cu succes primul vaccin realizat vreodata: vaccinul antivariolic.

TEORIA GERMENILOR

Practica lui Jenner era totusi empirica, intrucat el nu reusise sa identifice si sa izoleze virusul responsabil de infectie, ci se baza numai pe o observatie. A trecut aproape un secol, pana cand chimistul francez Louis Pasteur a oferit o baza stiintifica asupra eficientei vaccinurilor. Ajutat de noua descoperire, microscopul, Pasteur a demonstrat, in 1878, ca bolile infectioase sunt legate de germeni, care pot fi studiati si crescuti in medii de cultura. "In 1880, Pasteur a dovedit ca unele boli pot fi prevenite prin inocularea unei cantitati foarte mici de germeni, care provoaca o reactie inofensiva si ofera imunitate organismului pe viitor", arata dr. Dorel Radu, directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino". Dupa cateva tentative reusite de tratare a holerei la gaini, in 1881 Pasteur a realizat primul vaccin antiholeric la om. In 1885, el a tratat pentru prima data in istoria medicinei un caz de rabie printr-un vaccin antirabic. Folosind aceeasi metoda, Pasteur a realizat si vaccinul impotriva antraxului.

A DOUA GENERATIE

Epoca de aur a vaccinurilor a inceput in 1949, cand noile descoperiri stiintifice si tehnologice au permis dezvoltarea microbiologiei. Vaccinurile fabricate din germenii vii, inactivi sau atenuati sunt asa-numitele vaccinuri de prima generatie, care au un mare dezavantaj: in unele situatii pacientii au avut reactii adverse, precum durerea, febra sau infectiile. "Stiinta moderna a incercat imbunatatirea vaccinurilor, urmarind inlaturarea acestor efecte secundare prin prelucrarea bacteriei sau virusului responsabil de infectie. Vaccinurile genetice sau cele sintetice fac parte din cea de-a doua generatie de vaccinuri, dar multe dintre ele sunt inca in faza de experiment", arata dr. Dorel Radu. Din pacate, si aceste vaccinuri au un dezavantaj: nu intotdeauna ofera un grad mare de imunitate. Pentru a avea eficacitate, e nevoie de o a doua sau a treia inoculare.

CONTROVERSE. Aparitia primului vaccin nu a fost lipsita de controverse. Ideea ca oamenii se pot vindeca, prin administrarea deliberata a unui virus letal, i-a ingrozit pe multi la acea vreme. Opinia publica a pornit adevarate controverse, iar medicii l-au criticat aspru pe Jenner, mai ales pentru ca era un simplu medic de tara si nu facea parte din elita medicala engleza.

IDEAL. "Vaccinul ideal ar trebui sa aiba eficacitate totala, dintr-o singura inoculare, sa nu prezinte efecte adverse, sa fie eficient pentru toti oamenii si sa ofere protectie pentru toata viata", este de parere dr. Dorel Radu. "Se poate ajunge la acest nivel in productia de vaccinuri numai daca medicii si cercetatorii din domeniul microbiologiei, imunologiei si epidemiologiei vor conlucra", arata directorul Institutului Cantacuzino. PREMIERA. Edward Jenner a facut primul vaccin antivariolic unui baietel pe nume James Phipps. Pentru a inocula serul, doctorul a folosit o lanteta, instrument chirurgical asemanator unei lame cu doua taisuri.

REPERE
ERADICARE. Vaccinul antivariolic a fost inventat in 1796, dar abia doua secole mai tarziu, in 1967, a inceput primul program de eradicare a variolei. Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat eradicarea acestei maladii in 1980.

ANTICORPI. In 1892, Paul Ehrlich a evidentiat deosebirea dintre imunizarea activa si cea pasiva, un pas foarte important in imunologie. Imunizarea activa presupune introducerea germenilor in organism, pentru ca organismul sa dezvolte anticorpi impotriva lor. Imunizarea pasiva presupune introducerea de anticorpi de la o alta persoana. Desi cele doua metode s-au folosit in paralel, imunizarea pasiva nu se mai practica in prezent, din cauza riscului mare de transmitete a unor virusuri (HIV, hepatitice).

MERIT. In 1886, Louis Pasteur (foto) a prezentat Academiei Franceze de Stiinte primele rezultate ale tratamentului cu vaccin antirabic. Succesul lui Pasteur avea sa fie incununat doi ani mai tarziu de intemeierea Institutului ce ii poarta numele. Scopul noii institutii era de a fi un centru de tratament pentru rabie, dar si pentru alte boli infectioase.

N ROMANIA. Productia de vaccinuri a inceput in Romania in 1921, o data cu infiintarea Institutului de Seruri si Vaccinuri, actualul Institut Cantacuzino. Cele mai mari contributii in productia de vaccinuri le-a avut savantul Ioan Cantacuzino, care a preparat, in institutia pe care a creat-o, serul antidizenteric, antiholeric, antitetanos, antitifoidic si altele. Datorita lui Cantacuzino, in Romania s-au derulat ample campanii de eradicare a multor boli contagioase.
×
Subiecte în articol: vaccinuri pasteur istoria medicinei