x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Vara buimaca

19 Iul 2005   •   00:00
Vara buimaca

O sarma si-un picior genial salvat


de MAGDA MARINCOVICI
Piciorul se facuse precum butucul de lemn, umflat mai sa sparga pielea, zvacnea de lucrarea ticaloasa a puroiului, febra o luase razna. Solutia era demoralizatoare, trebuia amputat piciorul. Bolnavul a fost trimis de urgenta la Bucuresti. Profesorul Ioan Lascar, seful Clinicii de Chirurgie Plastica de la Spitalul de Urgenta Floreasca, nici n-a vrut sa auda de taierea piciorului, a incercat o interventie extrema si a salvat piciorul omului care se intepase intr-o sarma ruginita pe cand juca un fotbal mic la strand. Stiti cine era bolnavul caruia marele chirurg Lascar ii salvase piciorul de la taiere? Bolnavul se numea Nicolae Dobrin. Cum e viata, ce parsiv e uneori topaitul destinului, marele vrajitor al mingii cu piciorul lui fermecat era cat pe ce sa-si piarda obiectul genialitatii, piciorul care hipnotiza mingea si buimacea adversarii. Piciorul care fermeca tribunele stadioanelor era sa nu mai existe daca profesorul Ioan Lascar nu alunga marele pericol, daca nu gonea chiar moartea prin infectie generalizata.

L-am vizitat pe marele artist al balonului, pe Nicu Dobrin, la cateva ore dupa complicata interventie chirurgicala. Mi-a aratat piciorul operat, m-am infiorat, era inca teritoriul unde se daduse batalia pentru salvarea piciorului, se vedea pielea grefata de pe spate. Profesorul Ioan Lascar a curatat de mizeria puroiului piciorul pana la os, apoi a inlocuit pielea si tesuturile putrezite cu grefe de pe corpul suferindului. Astazi, Dobrin joaca iarasi fotbal cu amicii. Niciodata nu se va putea abtine sa jongleze cu mingea chiar pe un maidan, balonul face parte din fiinta lui. Si din sufletul lui.

Ne-am amintit de performanta medicala a celebrului profesor Lascar de a salva viata si piciorul fermecat al lui Dobrin in aceasta saptamana, cand marele chirurg a reconstruit organul genital al barbatului mutilat de iresponsabilitatea doctorului Ciomu.

×
Subiecte în articol: piciorul