x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Varicele trebuie îndepărtate fie chirurgical, fie prin sclerozare

Varicele trebuie îndepărtate fie chirurgical, fie prin sclerozare

de Florin Condurateanu    |    03 Ian 2019   •   21:55
Varicele trebuie îndepărtate fie chirurgical, fie prin sclerozare

Varicele nu numai că urâţesc picioarele femeilor şi îi deranjează şi pe bărbaţii cu acest necaz de circulaţie, ci pot fi chiar periculoase. Boala varicoasă ajunge, la un moment dat, şi în faza de complicaţii cu efecte grave.

 

Studiile au concluzionat că boala varicoasă se moşteneşte. Dacă părinţii sau bunicii au fost necăjiţi de varice, probabil că şi urmaşii se vor confrunta cu acea dilatare a venelor picioarelor, unde bălteşte sângele. Se întristează femeile când nu pot purta o fustă, când nu pot merge la plajă în costum de baie, că trebuie să ascundă prin purtarea de pantaloni acele vene vineţii, groase precum nişte şerpi dizgraţioşi întinşi pe picioare. În aceste vene ale picioarelor stagnează sângele căruia i-a fost preluat oxigenul, care şi-a cedat ţesuturilor şi nutrienţii transportaţi. Inima împinge prin artere sângele oxigenat, dar întoarcerea acestui sânge spre inimă şi plămâni se face prin vene, iar muşchii vecini apasă pe aceste vene, ridicând sângele împotriva gravitaţiei. Pe venele picioarelor există nişte supape, asemănătoare cuiburilor de rândunică, iar aceste supape permit sângelui să circule doar în sus, spre inimă şi plămâni. Supapele se închid şi nu dau voie sângelui venos să cadă în venele picioarelor. Unii, din naştere, nu au aceste supape, la alţii nu mai închid etanş şi, astfel, sângele bălteşte în venele picioarelor, apărând varicele. Acest sânge este scos din circuitul venos, se îmbogăţeşte în toxine. Varicele nu numai că strică estetica femeilor, dar şi a bărbaţilor, dar boala varicoasă se agravează prin complicaţii de temut. Ţesuturile picioarelor nu mai sunt hrănite bine de sânge şi apare ulcerul varicos. Răni întinse, care nu se închid nici peste 10 ani, se infectează, supurează, mereu ulcerele picioarelor cer acoperirea cu tifon, igiena rănilor e dificilă.

Medicii susţin că venele varicoase trebuie extrase, operaţia se numeşte stripping, adică smulgere. Vena cu pricina chiar se smulge şi operaţia este cu pierdere multă de sânge. Au apărut şi alte metode nechirurgicale: sclerozarea venei varicoase cu substanţe sclerozante. Se acţionează asupra varicelor şi cu laser sau cu abur.

 

Medic valoros, Horaţiu Angelescu a inventat o metodă blândă de extragere a varicelor: se fac mici incizii la câţiva centimetri distanţă şi se scoate vena bolnavă pe porţiuni. Nu e necesară internarea în spital.

 

×
Subiecte în articol: varice