x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vine barza, pleaca pisica

Vine barza, pleaca pisica

00 0000   •   00:00

In perioada sarcinii, pentru binele viitoarei mamici si al copilului, se recomanda o despartire temporara de animalul de companie.

Multi au tendinta de a privi animalele de companie ca pe niste jucarii din plus. Uita insa ca patrupedele care traiesc cu noi in casa nu sunt chiar atat de inofensive pe cat par. Si nu pentru ca ar putea sa ne muste sau sa ne zgarie, ci fiindca ne pot transmite tot felul de boli. Mare grija trebuie sa aiba mai ales femeile care asteapta "sa vina barza". Cu toate ca sarcina si animalele de companie nu sunt incompatibile, gravidele trebuie sa respecte cateva reguli pentru a proteja sanatatea lor si a bebelusului. Medicul primar ginecolog Daniel Popescu, directorul Policlinicii "Serban Voda", explica gravidelor precautiile de care trebuie sa tina seama in raport cu animalutul de companie.  

DECIZII Inainte de a decide daca renuntati sau nu la catel, pisica, papagal, discutati cu medicul care supravegheaza evolutia sarcinii. Medicul este in masura sa va informeze asupra riscurilor pe care un animal de companie le reprezinta pentru sarcina: boli transmisibile, zgarieturi, alergii, par inghitit... N-ar fi rau sa cereti parerea si unui medic veterinar, la care oricum trebuie sa mergeti mai des pentru deparazitarea si supravegherea starii de sanatate a animalului, in eventualitatea pastrarii acestuia. In orice caz, in functie de sfaturile specialistilor, fie veti pastra prietenul necuvantator si veti lua toate masurile de precautie, fie il veti da in ingrijire unei alte familii, macar temporar.  

MICROBI, ZGARIETURI, ALERGII Despre bolile transmise de animalele de companie, dr. Daniel Popescu spune ca majoritatea sunt infectii. Cainii, de exemplu, sunt purtatori de microbi luati mai ales de afara, unde miros tot felul de murdarii sau intra in contact cu alti caini. In casa, catelul mult iubit este mangaiat, pupat, luat in brate... Astfel, poate transmite microbi care provoca infectii digestive, boli de piele.  

Nu numai cainii sunt purtatori de microbi. Prin zgarieturi, pisica poate transmite asa-numita boala a ghearelor de pisica, infectie ce duce la inflamarea ganglionilor. Cea mai frecventa infectie luata de la pisica este insa toxoplasmoza, o boala parazitara care poate cauza fatului malformatii grave. Infectia cu toxoplasma gondii este prezenta la aproximativ 70% din populatia globului, dar in majoritatea cazurilor ea nu se manifesta, pentru ca sistemul imunitar reuseste sa ofere suficienta protectie fata de acest parazit. In cazul persoanelor cu imunitate scazuta, toxoplasma se poate manifesta prin astenie, febrilitate, inflamarea ganglionilor sau afectiuni oculare.  

 

Toxoplasma gondii se multiplica in celulele intestinului pisicii. Ouale parazitului se elimina in fecalele animalului, care pot contamina mediul inconjurator. Doar pisicile care se hranesc cu carne cruda se infecteaza. Cele de apartament, hranite cu mancare speciala, nu reprezinta un risc. Un alt mod de raspandire a infectiei este consumul de carne mai putin prelucrata termic, ce poate contine parazitul. Toxoplasma gondii se poate transmite si congenital: femeia insarcinata ingera parazitul si il transmite fatului prin placenta. Riscurile la care este expus fatul sunt foarte mari: avort spontan, nastere prematura, malformatii grave (microcefalie, hidrocefalie, anencefalie, tulburari oculare). Orice femeie ar trebui sa faca testul pentru depistarea toxoplasmei chiar inainte de a ramane insarcinata sau in timpul sarcinii. Daca infectia s-a produs in timpul sarcinii, viitoarea mamica trebuie sa faca un tratament. Riscul de transmitere la fat este mare daca mama se infecteaza in ultimul trimestru de sarcina.
Papagalul este purtatorul unui microb care provoaca o infectie ce imbraca aspectul starilor gripale.  

Sfatul medicului Medicul Daniel Popescu recomanda femeilor ca, in perioada de sarcina, sa evite contactul direct cu animalul din casa. Sa se spele pe maini de fiecare data dupa ce au mangaiat catelul sau pisica. Sa nu permita accesul animalului in bucatarie sau in locul de luat masa. Sa nu lase cainele sau pisica sa le linga pe fata sau pe maini. Sa nu doarma cu pisica in pat. Ideal ar fi ca animalul sa fie tinut in curte. Astfel se evita parul lasat in locuinta, dar si contactul cu bucataria, masa, patul dvs. Oricum, nu renuntati la animal decat daca masura este recomandata de medic ca fiind necesara din motive obiective. Si atunci nu aruncati pisica sau catelul in bratele primului binevoitor care se ofera sa va ajute. Este bine sa lasati animalul in grija familiei, la rude, parinti, bunici, unde sa il puteti vizita periodic. Altfel veti suferi, iar emotiile negative sunt de evitat in cursul sarcinii.
 

CURATENIE. Daca pastrati pisica, cel mai bine ar fi ca sotul sau un alt membru al familiei sa curete si sa schimbe nisipul din ladita pisicii. In acest fel evitati riscul de a contracta toxoplasmoza. Daca sunteti totusi nevoita sa curatati singura, utilizati manusi din cauciuc de unica folosinta. Dupa ce ati facut curat, spalati-va temeinic mainile cu apa si sapun din abundenta. Pentru a limita inghitirea firelor de par lasate de catel sau pisica, aspirati frecvent covoarele, canapelele, paturile.
LA VETERINAR. Spre binele tau si al animalului este esential sa mergi periodic cu pisica sau catelul la medicul veterinar pentru deparazitarea externa si interna impotriva diferitelor tipuri de viermi intestinali. Nu uita sa le faci vaccinurile la timp si sa-i duci la control pentru a le verifica starea de sanatate. In afara de grija pentru sanatatea lor, tine seama ca animalele simt schimbarile din viata ta. De aceea nu trebuie sa le neglijezi. Respectand regulile de igiena, acorda-le totusi atentie in timpul sarcinii si dupa nastere, altfel pot deveni geloase pe bebelus.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul pisica