x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate VIRUSUL ZIKA. Au fost găsite fragmente genetice de Zika în ochi şi lacrimi de şoareci de laborator infectaţi

VIRUSUL ZIKA. Au fost găsite fragmente genetice de Zika în ochi şi lacrimi de şoareci de laborator infectaţi

07 Sep 2016   •   21:02
VIRUSUL ZIKA. Au fost găsite fragmente genetice de Zika  în ochi şi lacrimi de şoareci de laborator infectaţi

Fragmente genetice de Zika au fost găsite în ochi şi lacrimi de şoareci de laborator infectaţi, această descoperire oferind o potenţială nouă cale de infectare la oameni, relatează marţi Reuters, care citează un studiu realizat în Statele Unite.

"Cercetarea noastră sugerează că ochii ar putea fi un rezervor pentru virusul Zika", a declarat dr. Michael Diamond de la Universitatea Washington St Louis, a cărui lucrare a fost publicată în revista Cell Raports. "Trebuie să analizăm dacă oamenii cu Zika au virusul infecţios în ochi şi cât timp persistă", a adăugat el.

Pentru acest studiu, echipa de cercetători a infectat şoareci adulţi sub piele, asemănător cu modul în care oamenii se infectează prin înţepături de ţânţar, şi a găsit virus viu în ochi o săptămână mai târziu. După douăzeci şi opt de zile, oamenii de ştiinţă au constatat că lacrimile şoarecilor infectaţi conţineau material genetic al virusului, dar neinfecţios.

Potrivit cercetătorilor, aceste descoperiri indică posibilitatea ca Zika să se poată răspândi prin contact cu lacrimile persoanelor infectate, dar acest lucru trebuie dovedit.

"Planificăm studii pe oameni pentru a afla dacă virusul infecţios persistă în cornee sau în alte compartimente ale ochiului, pentru că acest lucru ar avea implicaţii asupra transplantului de cornee", a spus dr Rajendra Apte, unul dintre autorii principali ai studiului. Alte virusuri transmisibile prin sânge, cum ar fi virusul herpes simplex, au fost transmise accidental prin transplantul de cornee.

Deşi este transmis în principal de ţânţari, s-a dovedit că Zika persistă în zone unde sistemul imunitar este mai puţin activ, precum lichidul seminal, secreţiile vaginale, saliva şi acum, posibil, lacrimile. Acest lucru ar putea explica de ce Zika s-a răspândit atât de repede, depăşind ceea ce s-ar fi putut aştepta în cazul în care virusul era transmis doar de ţânţari, a spus Diamond.

S-a dovedit că infecţia cu Zika la femeile gravide cauzează microcefalie la făt - o afecţiune congenitală severă în care capul şi creierul sunt subdimensionate - precum şi alte anomalii ale creierului. Legătura dintre Zika şi microcefalie a ieşit prima dată la lumină în toamna anului trecut în Brazilia, care a confirmat de atunci mai mult de 1.800 cazuri de microcefalie.

La adulţi, infecţiile cu Zika au fost legate de un sindrom neurologic rar, cunoscut sub numele de Guillain-Barre, precum şi de alte tulburări neurologice.AGERPRES

×