x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vitamine de sezon

Vitamine de sezon

11 Apr 2005   •   00:00

ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Odata cu venirea primaverii, trebuie sa profitam cat mai mult de verdeturile din piete, mai ales ca unele dintre ele nu se gasesc decat o perioada scurta.

  • de GEORGETA LICSANDRU

  • "Avand in vedere ca suntem in post, ar trebui sa profitam din plin de aceste plante bogate in fibre alimentare si in substante cu rol esential in mentinerea sanatatii", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

    Cruditati impotriva cataractei

    Consumul acestor plante protejeaza impotriva cataractei prin continutul ridicat de betacaroten si previne bolile cardiovasculare. Pentru a profita de toate aceste avantaje ideal e sa le mancam crude - salate, cu sau fara uleiuri vegetale (de masline, rapita, floarea-soarelui).Aceste cruditati sunt bogate in potasiu, necesar pentru buna functionare a inimii, in special a muschilor; calciu, important atat in contractia musculara, cat si in buna functionare a sistemului nervos; betacaroten, un antioxidant puternic; fibre alimentare.

    O alimentatie saraca in fibre alimentare contribuie la aparitia constipatiei, a cancerului de colon. De asemenea, atunci cand mancam putine fibre alimentare, detoxifierea organismului este deficitara. "Fibrele alimentare interactioneaza cu absorbtia grasimilor si regleaza nivelul colesterolului in organism", arata prof. dr. Mencinicopschi.

    SPANACUL este bogat in minerale si vitamine. In plus, are valoare energetica scazuta (100 g planta cruda contin 25 de kilocalorii). In acelasi timp, spanacul contine potasiu (500 mg), acid folic (150 micrograme), fibre alimentare (2 g), betacaroten (3.535 micrograme), calciu (170 mg), fier (2 mg), vitamina C (26 mg), vitamina E (2 mg), grasimi (2 g). Frunzele de spanac pot fi preparate termic, dar trebuie mancate cat mai rapid. Spanacul preparat si pastrat mult timp la frigider isi pierde proprietatile.

    SALATA verde are si mai putine calorii (12 kilocalorii/100 g), in acelasi timp fiind si mai saraca in vitamine si minerale decat spanacul: potasiu (360 mg), acid folic (57 micrograme), fibre alimentare (1 g), betacaroten (910 micrograme), calciu (53 mg), fier (2 mg), vitamina C (7 mg), vitamina E (1 mg), grasimi (1 g). Salata are un important rol in combaterea insomniei, prin aportul natural de fier, calciu, potasiu, iar acidul folic continut de aceasta este important in mentinerea sanatatii creierului.

    USTUROIUL verde contine alicina, o substanta care omoara virusurile, de asemenea combate micozele, reduce colesterolul. Este bogat in calorii (98 kilocalorii/100 g), proteine (8 g), hidrati de carbon sau zaharuri (16 g), potasiu (620 mg), zinc (1 mg), calciu (19 mg), seleniu (2 micrograme), fier (2 mg), sodiu (4 mg), magneziu (25 mg). Este indicat in controlarea hipertensiunii arteriale si impotriva lui Helicobacter pilori, agentul etiologic al gastritelor, ulcerelor si cancerului de stomac.

    CEAPA verde este bogata in vitamina C, potasiu, de asemenea contine alicina, ca si usturoiul, antioxidanti puternici, cum este cuercetina - cu rol in combaterea stresului oxidativ. Ceapa este indicata in prevenirea cancerului si a tulburarilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare si a cancerului de vezica. 100 de grame de ceapa verde contin 23 de calorii, fibre alimentare (2 g), grasimi (0,5 g), potasiu (260 mg), vitamina C (26 mg), calciu (39 mg), acid folic (54 micrograme), vitamina B6 (0,1 mg).

    PATRUNJELUL are un rol deosebit in generarea colagenului, important pentru buna sanatate a oaselor, a pielii si a firului de par, prin continutul ridicat de vitamina C. In acelasi timp, patrunjelul combate ridurile, iar pielea isi recapata elasticitatea. La noi se consuma putin in stare proaspata busuioc sau salvie, plante aromate, care insa au un rol deosebit in combaterea intoxicatiilor alimentare, sunt adjuvanti importanti in tratamentul diabetului, reduc nivelul colesterolului si al hipertensiunii.

    UNTISORUL este folosit in tratamentul hemoroizilor si al varicelor. In alimentatie, primavara, sunt folosite frunzele sau radacinile de untisor pentru proprietatea lor de a ameliora circulatia venoasa. 100 g de planta cruda contin potasiu (230 mg), fibre (2 g), betacaroten (2.520 micrograme), calciu (170 mg), fier (2 mg), vitamina C (62 mg), vitamina E (2 mg), grasimi (1 g) si 22 de kilocalorii.

    PAPADIA este foarte puternic depurativa, curata ficatul, bila, stimuleaza diureza, curata sistemul secretor si ajuta la eliminarea toxinelor. Frunzele de papadie, consumate sub forma de salata proaspata, constituie o buna sursa de fier, cupru, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, vitaminele A, B, C si D. Sucul din frunze de papadie este un foarte bun tonifiant al organismului, fiind recomandat si impotriva constipatiei.

    URZICA este bogata in proteine, aminoacizi esentiali, glucide, enzime, provitamina A, vitaminele B1, B2, C, K, betacaroten, potasiu, calciu, magneziu, fier. Urzicile au actiune hemostatica datorita continutului ridicat de vitamina K, stimuleaza cresterea numarului de globule rosii din sange, scad nivelul zaharului din sange, elimina substantele toxice din organism. Consumul de urzici contribuie la eliminarea acidului uric, a clorurilor si a ureii din organism, fiind recomandat celor care sufera de guta.
    ×