x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vitamine şi proteine pentru hepatici

Vitamine şi proteine pentru hepatici

de Florin Condurateanu    |    13 Aug 2011   •   21:00
Vitamine şi proteine pentru hepatici

S-a dezumflat moda din medi­cina ficatului, o tendinta care su­pu­nea bolnavul de ficat la un regim sever. Bolnavul de ficat n-avea voie o sumedenie de alimente, i se recomanda cu obstinatie sa prefere branza de vaci, ajunsa bascalie cu po­recla "branza de veci". Mai apoi, me­dicina si-a reconsiderat severita­tea privitoare la regimul alimentar al hepaticului, ba, mai mult, e necesar ca bolnavul de ficat sa manance proteine de calitate.

Studiile au aratat ceva alarmant, bolnavii de hepatite cronice si ciroze au deficit de vitamine liposolubile: A, E, D, K. Deci 40% din bolnavii de mai sus sufera de o saracie din aceste vitamine liposolubile, adica di­zol­vabile in grasimi. In plus, 10% din cei cu hepatite cronice si ciroze au de­ficit si de vitamine hidrosolubile, adi­ca dizolvabile in apa. Acestia au lip­sa de vitamine din familia B, de exemplu, vitaminele B1, B12, B6, deficit si de acid folic si vitamina C. Deficitul de B12 si acid folic ii pro­voaca hepaticului o anemie in care globulele rosii nu se mai maturi­zea­za. Saracia de B1 si B12 la suferinzii de hepatite cronice si ciroze produce neuropatii cu dureri si amorteli la picioare, deci cu nereguli la nervii pe­ri­ferici. Saracirea in vitamina B1 duce la efecte psihice nedorite, la de­fecte de coordonare a miscarilor, la confuzie. Ficatul este cel mai mare de­pozit de B12, deci daca acest or­gan este bolnav, apare o saracie de B12 si acid folic. Este imperios ca bol­navii de hepatite cronice si ciroze sa manance alimente bogate in aceste vitamine si sa suplimenteze can­titatea de vitamine A, K, D, E, de vi­tamine din clasa B si de acid folic.

Dar bolnavii de hepatite cronice si cu ciroza n-au pofta de mancare, mai ales refuza carnea si sunt denutriti, mai ales saraciti in proteine, li se topesc muschii. In 100 grame de carne si branza exista 20% proteine. Hepaticii trebuie sa aleaga carnea de pui, de peste, de vita, casul, urda, te­le­meaua nu prea sarata. Bolnavii de hepatite cronice si ciroze neavan­sate trebuie sa consume 1-1,5 gra­me de proteine pe kilogram corp si 30-40 calorii pe kilogram corp. Restul de calorii se iau din carbohidrati si uleiuri vegetale. Cei cu ciroza avan­sa­ta, dar necomplicata au voie 1-1,2 grame proteine pe kilogram corp si 30-40 calorii pe kilogram corp. Su­ferinzii de ciroza grava si malnutriti au recomandarea de a manca 1,8 grame de proteine pe kilogram corp.

Pacientii cu ficat gras nonalcoolic, boala numita steatoza he­pati­ca, sunt obezi si trebuie sa sla­beasca. Cu cat pacientul cu steatoza he­patica e mai gras, cu atat evo­lu­ea­za mai repede spre ciroza.

×