x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Zahărul, mult mai nociv pentru sănătate decât sarea

Zahărul, mult mai nociv pentru sănătate decât sarea

12 Oct 2016   •   15:59
Zahărul, mult mai nociv pentru sănătate decât sarea

Consumul exagerat de sare a fost inamicul numarul unu in batalia pentru mentinerea sanatatii inimii pentru foarte multa vreme. Mai nou, studii recente sugereaza ca zaharul pare sa-i ia locul.
 

Intr-un studiu recent publicat in British Medical Journal, cercetatorii au argumentat faptul ca regulile de dieta ar trebui sa se axeze pe reducerea consumului de zahar, mai degraba decat de sare pentru a reduce pericolul hipertensiunii arteriale, a bolilor de inima si a accidentelor cardio-vasculare.

 

"Toate instructiunile venite din partea sustinatorilor sanatatii inimii ne spun sa reducem sodiul din alimentatie, insa cand am privit cu atentie cercetarile am constata ca acest lucru inseamna o reducere cu 2-4 mmHG in circuitul sanguin, sau chiar deloc", spune au torul studiului.
 

Astazi, doza recomandata de sare trebuie sa fie sub 3 grame pe zi, ceea ce nu ofera prea multe beneficii pentru sanatate. Intre timp, un numar tot mai mare de studii sugereaza ca zaharul este amenintarea numarul unu a sanatatii inimii. Persoanele care consuma un sfert din caloriile zilnice din zahar, prezinta un risc de 3 ori mai mare de a suferi de boli cardio vasculare, in comparatie cu cei care consuma numai 10% din caloriile zilnice zahar.

 

Asadar, tot autorul studiului ne indeamna sa nu mai stam sa numaram cantitatea de sodiu din alimentatie si sa fim atenti la zaharul pe care il consumam. Asta cu atat mai mult cu cat acesta se ascunde in foarte multe alimente de la ketchup, burgeri si pana la iaurt. De fapt, aproape 80% dintre produsele din supermarket contin zahar adaugat.

Sursa: bzi.ro

×
Subiecte în articol: zahăr zaharul nociv pentru sanatate sare