x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Zece substanţe care otrăvesc trupul şi mediul

Zece substanţe care otrăvesc trupul şi mediul

de Magda Marincovici    |    31 Oct 2013   •   19:28
Zece substanţe care otrăvesc trupul şi mediul
Azbest. Arsenic. Benzen. Candium. Dioxina. Mercur. Aportul insuficient sau excesiv de fluor. Pesticide. Poluanţii aerului. Plumbul
Substanţele chimice fac parte din viaţa noastră. Totul este chimie. De la pâinea cea de toate zilele, până la veselă, produse de igienă, îmbrăcăminte, jucării, alimente preambalate.  Dacă se respectă “reţetele” în sensul că nu se face abuz de substanţe toxice, multe produse pot contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii noastre, fără a ne pune sănătatea în pericol. Dar, din păcate, sunt multe produse pe care le folosim zilnic şi despre care nu ştim că au în compoziţia lor substanţe cu efect nociv asupra sănătăţii şi mediului înconjurător. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra zece substanţe toxice care ne pun serioase probleme de sănătate. 

■ Azbest. Toate tipurile de azbest reprezintă o cauză a cancerului de plămâni, de laringe şi ovarian.

■ Arsenic. Expunerea prelungită la arsenicul anorganic poate antrena o intoxicaţie cronică (arsenicism).

■ Benzen. S-a stabilit o legătură între expunerea la benzen şi unele forme de cancer, precum şi cu anemia aplazică.

■ Candium. Această substanţă are efecte toxice asupra rinichilor, sistemului osos şi aparatului respirator. De altfel, această substanţă e clasată cancerigenă pentru om.

■ Dioxina şi substanţele tip dioxină. Dioxinele şi substanţele de tip dioxină fac parte din categoria poluanţilor organici persistenţi (POP)  incluşi în Convenţia de la Stockholm.

■ Mercur. Este toxic în general pentru om, dar în mod special pentru dezvoltarea fătului şi a nou-născutului.

■ Aportul insuficient sau excesiv de fluor. Această substanţă are efecte pozitive, în sensul  reducerii riscului de carii dentare, dar şi efecte negative: fluoroza dentară şi osoasă, după o expunere prelungită.

■ Pesticide extrem de periculoase. Se ştie că pesticidele considerate extrem de periculoase au efecte toxice acute şi/sau cronice, în special  în cazul copiilor. Pesticide. Sunt substanţe extrem de periculoase cu efecte toxice acute şi/sau cronice, în special în cazul copiilor.

■ Poluanţii aerului.  Se estimează că poluarea aerului ambiental cauzată de folosirea combustibililor solizi provoacă 3,1 milioane de decese premature, anual, la nivel global.

■ Plumb. Este un metal toxic a cărui folosire generalizată contribuie la o poluare accentuată a mediului înconjurător şi probleme severe de sănătate. Potrivit OMS, intoxicaţia cu plumb a luat aspectul de fenomen în unele regiuni în curs de dezvoltare. Astfel, se apreciază că expunerea la acest metal toxic provoacă, anual, aproximativ 600.000 de noi cazuri de handicap intelectual la copil. OMS atrage atenţia că vopselele folosite pentru decorarea interioarelor conţin mult plumb, motiv suficient ca acestea să fie înlocuite cu alte produse inofensive.


×