x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Zilnic, tensiunea sub 140/90 mmHg

Zilnic, tensiunea sub 140/90 mmHg

de Magda Marincovici    |    07 Iun 2012   •   14:11
Zilnic, tensiunea sub 140/90 mmHg

In tratamentul hipertensiunii arteriale important pentru pacienti si medici este scaderea rapida a valorilor tensiunii sub 140/90 mmHg cu ajutorul unui tratament simplu si eficient. Acestui deziderat major ii raspundf un medicament nou (sevikar) recomandat persoanelor hipertensive, disponibil in trei concentratii. El prezinta avantajul ca este administrat un singur comprimat pe zi si reuseste sa scada rapid cel mai mult valorile tensionale.

Conf. dr. Serban Balanescu atrage atentia ca este foarte importanta mentinerea tensiunii arteriale la valori normale, respectiv sub 140/90 mmHg pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral, infarct miocardic si ateroscleroza, afectiuni severe, invalidante. Scaderea valorii tensiunii arteriale contribuie la reducerea la jumatate a riscului aparitiei insuficientei cardiace, la diminuarea cu 35%-45% a riscului de accident vascular cerebral si cu 20%--25% a infarctului miocardic.

Avantajele noului medicament ce combina doua antihipertensive (amlodipina si olmesartan), sunt multiple. Este bine tolerat si prezinta o incidenta redusa a efctelor adverse. Profesorul doctor Dragos Vinereanu seful sectiei cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti spune noul medicament ofera mai multa siguranta ca pacientul nu va renunta la tratament, deoarece ii este mai usor sa ia un singur comprimat si sa aiba tensiunea arteriala sub control 24 de ore, decat sa obtina acelasi efect cu un pumn de medicamente zilnic. De asemenea, comparativ cu alte molecule, acesta reduce mult procentul edemelor periferice si ofera protectie rinichiului si cordului.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global, cele mai importante riscuri de deces sunt prin hipertensiune – responsabila de 13% din numarul total de decese -, fumatul (9%), concentratia crescuta a glucozei in sange (6%), sedentarismul (6%), supraponderalitatea si obezitatea (5%). Acestea sunt implicate in cresterea riscului de boli cronice, cum ar fi afectiunile cardiovasculare, diabetul si cancerul. La ora actuala, 45,8% din numarul deceselor inregistrate sunt provocate de bolile cardiovasculare. In tara noastra, hipertensiunea arteriala reprezinta chiar o problema de sanatate publica in conditiile in care 40% din populatia adulta sufera de aceasta afectiune. Din nefericire la acest aspect dramatic privitor la frecventa bolii, se mai adauga varsta in scadere la care se depisteaza hipertensiunea arteriala. Prof. dr. Dragos Vinereanu spune ca frecvent sunt depistati pacienti sub 40 de ani cu hipertensiune si complicatii.

Fenomenul are doua explicatii. Pe de o parte, este capacitatea de depistare precoce a bolii. Iar pe de alta parte, mai grav, este stilul de viata dominat de sedentarism, alimentatie dezechilibrata, stres, fumat etc.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate