x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ace de cojocul căldurii

Ace de cojocul căldurii

03 Iul 2007   •   00:00

Putem să trecem mai uşor peste zilele caniculare dacă apelăm la acupunctură. Cu ajutorul acupuncturii este reglată temperatura corpului, ceea ce este esenţial in perioadele canicuare. Cu o singură condiţie: să nu ne temem de ace. Asta deoarece o şedinţă de acupunctură presupune aplicarea a 15-20 de ace in diferite zone ale corpului. Pentru a funcţiona la parametri optimi, organismul trebuie să beneficieze de un echilibru energetic in toate zonele sale. Acupunctura are rolul de a debloca energia organismului. Cei mai afectaţi de temperaturile extreme sunt cardiacii.

"Prin acupunctură putem să reducem din sarcina inimii. In cazul hipertensiunii arteriale, bolnavul işi ia medicamentele prescrise de internist sau cardiolog, iar şedinţele de acupunctură il ajută să răspundă mai bine la tratament. Un alt exemplu este insuficienţa cardiacă. Aceasta se caracterizează prin aşa-numita dispnee sau respiraţie greoaie. Intensitatea acestor tulburări respiratorii poate fi redusă prin acupunctură", arată dr Alice Popescu, medic specialist medicină de familie, competenţă in acupunctură, de la Centrul Naţional de Acupunctură şi Homeopatie. De asemenea, acupunctura creşte toleranţa la efort şi imbunătăţeşte circulaţia sangvină in cazul cardiacilor.


Insomniile


Stresul, suprasolicitarea cresc in intensitate in zilele cu temperaturi ridicate. Pe acest
fond, foarte multe persoane se plăng că nu mai pot dormi noaptea. Seriile de căte zece şedinţe de acupunctură ne asigură un somn liniştit. Dr Alice Popescu spune că, in cazul insomniilor instalate de puţin timp, sunt suficiente zece şedinţe fără a avea nevoie de vreun somnifer. "Am avut tineri care au scăpat de insomnie după trei-patru şedinţe. Am făcut totuşi intreaga serie de zece şedinţe pentru a ne asigura că simptomele nu vor apărea din nou. Pentru că, după ce pacientul revine la modul de viaţă obişnuit, este posibil ca stresul să reapară, şi o dată cu ele şi insomnia", continuă specialistul. Şedinţele se fac zilnic sau o dată la două zile, iar durata unei şedinţe este de aproximativ 20-30 de minute.


Sfatul medicului


In zilele călduroase, multe persoane au picioarele grele, măinile şi picioarele reci. Aceste simptome sunt produse de incetinirea circulaţiei sangvine in vasele de la nivelul membrelor superioare şi inferioare. Nu este o boală gravă, ci simptome pe care acupunctura reuşeşte să le amelioreaze. In cazul tulburărilor circulatorii, dr Alice Popescu recomandă asocierea acupuncturii cu homeopatia, care imbunătăţeşte răspunsul pacientului la tratamentul prin acupunctură şi reacţia acestuia la factorii de mediu, cum sunt temperaturile extreme.

×
Subiecte în articol: acupunctura