x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Acupunctură pentru copii

Acupunctură pentru copii

de Andrada Floria    |    04 Mar 2008   •   00:00

Durerile de cap, de spate, de stomac, tulburările alimentare sunt doar câteva dintre afecţiunile copiilor, care pot fi tratate prin acupunctură. Însă, fiind un tratament care se realizează cu ace, este mai greu acceptat de copiii mici.

Durerile de cap, de spate, de stomac, tulburările alimentare sunt doar câteva dintre afecţiunile copiilor, care pot fi tratate prin acupunctură. Însă, fiind un tratament care se realizează cu ace, este mai greu acceptat de copiii mici. De aceea, dr Alice Popescu, medic specialist medicină de familie, competenţă acupunctură, recomandă tratamentele cu ace începând de la 9 ani. Însă în situaţii foarte severe, în care evoluţia copilului este pusă în discuţie, atunci se poate face acupunctură şi de la vârsta de 1 an.

 

 

 

Handicapuri

La copilul mic, acupunctura se foloseşte cu succes în situaţii în care gravitatea bolii justifică o intervenţie mai greu suportată în mod normal de copii. Terapia cu ace poate fi utilizată în cazul copiilor cu paralizie cerebrală infantilă, encefalopatie infantilă, cu handicapuri locomotorii, dar şi cu afectare psihică şi neurologică. Copiii născuţi prematur se confruntă cu o serie de probleme de dezvoltare. “Aceste probleme sunt severe şi au un impact major asupra vieţii ulterioare a copilului. Este absolut necesar ca handicapurile să fie recuperate în cursul copilăriei, pentru ca persoana respectivă să poată să ducă o viaţă normală. În aceste situaţii, părinţii trec peste durere şi vin cu micuţii la acupunctură, rezultatele fiind foarte bune. Sigur, acupunctura va fi utilizată ca terapie adjuvantă, alături de alte remedii medicale, cum sunt kinetoterapia, gimnastica medicală, medicamente, care sunt esenţiale pentru o recuperare cât de cât rapidă”, explică specialistul nostru.

 

 

 

Enurezis

După vârsta de 9 ani, cel mai frecvent sunt tratate prin acupunctură enurezisul (pipi în pat), durerile de cap, de spate, de stomac, dispepsiile (tulburări ale procesului de digestie), tulburările de nutriţie.

“Durerile de cap sunt, din păcate, din ce în ce mai frecvente la copii cu vârste din ce în ce mai mici. În cea mai mare parte, durerile de cap la copii sunt cauzate de stresul şcolar, care este exagerat în şcolile din România, şi din cauză că, în societatea modernă, copiii nu dorm suficient, stau prea mult la calculator şi la televizor, fără să se mai joace în aer liber. Prin acupunctură se diminuează intensitatea migrenelor, care sunt asociate uneori şi cu dureri de spate cauzate de postura incorectă”, arată specialistul. Terapia cu ace tratează de asemenea gastralgiile (durerile gastrice) cauzate de alimentaţia proastă şi de stres. “Am văzut copii de 9 ani cu simptome specifice adulţilor cu gastrită sau ulcer. Iar aceste simptome dispar o dată cu începerea tratamentului cu ace”, menţionează dr Alice Popescu. Rezultatele acupuncturii sunt foarte bune, iar în general copilul răspunde mult mai bine şi mai frumos la acupunctură decât adultul, precizează dr Alice Popescu.

×
Subiecte în articol: acupunctura terapii complementare