x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Aer sărat pentru piele şi plămâni

Aer sărat pentru piele şi plămâni

de Gina Matei    |    10 Aug 2010   •   00:00
Aer sărat pentru piele şi plămâni
Sursa foto: /Thinkstock

Vă doriţi ca la iarnă copilul dumneavoastră să răcească mai rar? Nimic mai simplu: mergeţi la mare. Prin inhalarea aerului încărcat cu sare şi particule ionizate, bogate în oligoelemente, se hrăneşte cavitatea nazală. Astfel, aceasta poate rezista mai mult timp atacului microorganismelor.

Se observă că, prin expunerea la aerosoli, copiii vor avea o imunitate mai bună. Tocmai de aceea, terapia cu aerosoli este recomandată copiilor care au astm bronşic sau care sunt predispuşi la această afecţiune. Atenţie, terapia cu aerosoli este contraindicată persoanelor cardiace!

Doctor Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, le sugerează cardiacilor să limiteze foarte mult timpul de expunere la soare.
Terapia cu aerosoli înseamnă şi stimularea poftei de mâncare în cazul celor care au probleme de apetit. "Această terapie durează între 7 şi 12 zile, iar perioada optimă este dimineaţa, până la orele 9:00-10:00, sau seara, după ora 18:00.


EXPUNEREA ÎN SALINE

Poate marea nu este pe placul dumneavoastră sau poate, din diferite motive, anul acesta nu ajungeţi pe litoral. Totuşi, puteţi beneficia de aerul salin şi puternic ionizat prin terapia cu aerosoli. În acest caz, medicul Cristina Bălănescu vă propune expunerea în saline.

Aerul din saline este purificat datorită umidităţii. Acest aer este mai tare şi mai curat şi scade riscul de infecţii. Pentru că în aerul din salină se găseşte o mare cantitate de dioxid de carbon, activitatea plămânilor este intensificată şi îmbunătăţită respiraţia.
Iată unde trebuie să mergeţi pentru a profita de avantajele terapiei cu aerosoli: Slănic Prahova, Ocna Sibiului, Ocnele Mari din Vâlcea, Praid - Hraghita, Costiui - Maramureş şi la Salina Turda.


AEROSOLI ŞI LA MUNTE
"La munte, expunerea se face în apropierea pădurilor, şi nu în mijlocul acesteia, pentru că aici apare umiditatea", menţionează medicul Cristina Bălănescu. Este indicat ca exerciţiile de respiraţie să se facă în paralel cu exerciţiile fizice uşoare.

Specialistul nostru recomandă aceste exerciţii efectuate la marginea pădurilor tuturor persoanelor cu probleme respiratorii. Aerosolii de munte fac bine şi pielii. În mod normal, pielea este în contact direct cu factorii plouanţi. Prin expunerea la aerosoli pielea reuşeşte să respire mai bine. La scurt timp, pielea este mai luminoasă, ne asigură specialistul nostru.

Nici munte? Nici mare? Mai există o soluţie: staţiunile balneoclimaterice. În aceste zone se găsesc ape termale încărcate cu sulf. Nu se vor expune cei cu probleme respiratorii, dar sunt foarte bune pentru cei care au probleme cu pielea, părul. Sulful este de un real ajutor: hrăneşte părul şi pielea în profunzime.

×
Subiecte în articol: terapii complementare