x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Afinele, "insulina vegetală"

Afinele, "insulina vegetală"

de Gina Matei    |    20 Sep 2010   •   00:00
Afinele, "insulina vegetală"
Sursa foto: /Thinkstock

"Insulina vegetală", aşa cum mai este denumit afinul, are efect benefic asupra echilibrării glicemiei. În acest caz se cunoaşte o reţetă foarte veche: suc din afine fiert, scorţişoară şi cuişoare. Se bea rece sau cald, în funcţie de anotimp, precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med.

Pentru controlul diabetului se prepară infuzii din 2 linguri de frunze de afin la 500 ml de apă, care se infuzează 7-8 minute. Se vor bea câte 250 ml din această infuzie înainte de micul dejun şi de masa de prânz.

Gargara cu această infuzie este recomandată de  specialistul nostru pentru inflamaţii, gingivite, stomatite, afte; clisme sau spălături la nivelul şezutului în caz de fisuri anale şi hemoroizi.
Frunzele de afin se pot combina cu alte plante indicate în caz de obezitate.


ÎMBUNĂTĂŢEŞTE-ŢI SISTEMUL IMUNITAR!

Se apropie sezonul virozelor şi răcelilor. Cu ajutorul unei cure cu afine, sistemul natural poate fi întărit, astfel încât să te protejeze de aceste viroze. Este indicat ca o cură de afine să dureze 20 de zile. Pe lângă întărirea imunităţii, cura de afine este recomandată şi persoanelor obeze, pe care le poate ajuta să slăbească.


TE SCAPĂ DE DIAREE
Ceaiul de afine conţine taninuri, fiind eficient în combaterea diareei. Tot conţinutul de taninuri recomandă ceaiul de afine pentru atenuarea simptomelor proprii unor afecţiuni ale stomacului, pentru calmarea tractului digestiv, vindecarea mai rapidă a leziunilor sau pentru reducerea inflamaţiilor de la nivelul laringelui în cazul gripei, răcelii sau a diferitelor tipuri de alergii.


PREVINE ALZHEIMER

Afinele conţin antioxidanţi. Motiv pentru care afinele protejează creierul de stresul oxidativ şi reduc afecţiunile aflate în strânsă legătură cu înaintarea în vârstă, cum ar fi Alzheimer sau alt tip de demenţe. De asemenea, ceaiurile şi sucu­rile de afine reprezintă o sursă bogată de vitamina A şi C, dar şi de nutrienţi precum flavonoide şi antocianine.


SFATURI
Trebuie să alegem afinele bine coapte, care sunt cele mai bogate în antioxidanţi. Acestea se vor depozita într-un vas acoperit în frigider. Nu trebuie să le ţineţi la temperatura camerei mai mult de
o zi, pentru că se alterează.

×
Subiecte în articol: terapii complementare