x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Afinele tin in frau glicemia

Afinele tin in frau glicemia

14 Feb 2006   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Radacinile de brusture, tecile de fasole, frunzele de dud, frunzele de nuc, frunzele de afin, schinelul, ciumareaua sunt recunoscute pentru proprietatile lor hipoglicemiante puternice. Acestea se folosesc fie sub forma de infuzie sau decoct, fie sub forma de pulbere din plantele uscate.

Amestecuri de plante

"Pentru rezultate cat mai bune, este recomandata pulberea din plante uscate, administrata sublingual – cate o lingurita de patru ori pe zi, inainte de mese. Se pot bea infuzii sau decocturi din plante, in cantitati de pana la un litru si jumatate zilnic. Pentru mentinerea in limite normale a glicemiei, la pregatirea pulberii sau a infuziei este nevoie de un amestec de patru-cinci plante. Remediile naturiste actioneaza bland si pot fi folosite in acelasi timp cu antidiabeticele orale. O data la trei luni se poate face o pauza in administrarea remediilor naturiste", ne sfatuieste dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in api-fitoterapie si homeopatie.

Ciumareaua, insulina vegetala

Studiile au aratat ca in ciumarea se gasesc niste principii active cu o structura asemanatoare celei a medicamentelor folosite in diabetul de tip II. Ciumareaua este o adevarata insulina vegetala care ii ajuta pe diabetici sa suporte mai usor consumul de zaharuri. Atentie! In stare proaspata, ciumareaua este toxica. De aceea se foloseste numai uscata sau sub forma de extract farmaceutic si doar sub supravegherea medicului.

Efect hipoglicemiant deosebit are afinul. In fitoterapie sunt recomandate atat frunzele, cat si fructele de afin. Acestea ajuta la mai buna functionare a pancreasului datorita continutului de mirtilina (un pigment prezent in frunze si fructe). Contra diabetului, frunzele sau fructele uscate de afin se pot asocia cu teci de fasole si frunze de dud. Din acestea se pregateste o infuzie care se bea neindulcita: cate o cana inainte de masa. Proprietati hipoglicemiante are si tinctura de afin, din care se iau cate 30 de picaturi de trei ori pe zi, diluate in putina apa.

De curand, pe piata romaneasca au aparut remedii naturiste din flora altor popoare. Momordica, sau castravetele amar, este o planta hipoglicemianta de origine tibetana, care se cultiva si in tara noastra de putin timp. In Tibet, fructele de momordica sunt consumate ca aliment, iar studiile au aratat ca acolo incidenta diabetului este scazuta tocmai datorita acestei plante. Extractul de momordica are efecte similare antidiabeticelor orale de sinteza.

Alimentatie

Controlarea nivelului colesterolului din sange si protejarea rinichilor sunt esentiale la diabetici. In acest scop, bolnavii sunt sfatuiti sa aiba o dieta bogata in legume si fructe, dar saraca in grasimi saturate. Pe langa medicamente, unele alimente pot fi de ajutor in controlarea glicemiei. Astfel, un regim alimentar care contine ceapa, usturoi, telina, untisor, suc de cartof poate contribui la scaderea nivelului zaharului in sange.

COMPLICATII. In timp, diabetul dezvolta complicatii foarte grave: retinopatia, neuropatia, arteriopatia, nefropatia diabetica. Cele mai multe complicatii sunt legate de afectarea vaselor sangvine. In aceste cazuri, pentru stimularea circulatiei si protejarea vaselor sangvine, in medicina populara este folosit extractul de gingko biloba. Stimulente circulatorii sunt si preparatele pe baza de ardei iute – unguente, tincturi pentru uz extern. De asemenea, specialistii recomanda gelul de aloe ca un tonic general in cazul diabetului.
×
Subiecte în articol: terapii complementare