x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Albastrelele limpezesc privirea

Albastrelele limpezesc privirea

00 0000   •   00:00

Cine nu recunoaste albastrelele, florile acelea micute, albastre, care ne tenteaza sa le culegem imediat ce le-am zarit? Dar albastrelele nu numai ca arata bine in vaza, ele au si proprietati terapeutice.

Despre albastrele dr. Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in medicina complementara, de la Centrul de Sanatate Clar, spune ca sunt folosite frecvent pentru dezinfectarea ochilor. "Albastrelele sunt dezinfectante, de aceea sunt indicate in conjunctivitele infectioase. Avand rol calmant, se pot folosi si in conjunctivitele inflamatorii. Tot prin aceasta proprietate albastrelele ofera rezultate bune si in cazul ochilor obositi, ele ajutand la refacerea sistemului lacrimal. Cataplasmele, baile de plante linistesc, calmeaza starea de oboseala si tensiune de la nivelul ochilor, aparuta la persoanele care sufera de glaucom incipient (crestere a tensiunii la nivelul globului ocular)", este de parere medicul. Infuzia de albastrele se face dintr-o lingurita de planta la 250 ml de apa clocotita. Albastrele se pot aplica insa si direct, prin asezarea lor intre doua fasii de tifon. Infuzia din parti egale de albastrele si trei-frati-patati este utila in cazurile de alergii la unele alimente, la detergenti si medicamente, la imbracaminte, adica la acele alergii care debuteaza cu aparitia de pustule si mancarime a pielii. Desi nu prezinta contraindicatii, dr. Cristina Balanescu avertizeaza ca numai medicul este cel in masura sa recomande administrarea corecta a tratamentului pe baza de plante, de aceea consultarea specialistului este obligatorie.

PICIOARE. Sub forma de baie de plante, albastrelele ajuta la inmuierea stratului cornos de la nivelul talpilor. Baia se face in fiecare seara, cu decoctul caldut dintr-o lingurita de planta la 1 litru de apa. Este bine ca persoanele cu acest tip de probleme sa nu-si stearga picioarele imediat dupa ce au terminat baia, ci sa lase principiile albastrelelor sa patrunda in piele.

SFAT! Plante care se gasesc din plin in tara noastra, in lanurile de grau, albastrelele au proprietati terapeutice daca sunt recoltate numai in aceasta perioada a anului. Mai tarziu ele isi pierd proprietatile, avertizeaza dr. Cristina Balanescu. Atentie! Principii active contin florile si nu tulpinile si frunzele.

COATE, GENUNCHI, TALPI. Pentru imbunatatirea aspectului pielii din zona talpilor, a genunchilor, a coatelor, dr. Cristina Balanescu ne invata cum sa ne preparam acasa o crema cu albastrele. Plantele se lasa la macerat de seara pana dimineata si dupa aceea se adauga vaselina. La 50 g de vaselina se pun doua lingurite de planta inmuiata. Dupa 3-7 zile se ung zonele vizate.

×
Subiecte în articol: terapii complementare