x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ambrozia, "otrava" zeilor

Ambrozia, "otrava" zeilor

14 Aug 2007   •   00:00

Ambrozia - o plantă al cărei nume ne duce cu găndul la nectarul zeilor… Este insă departe de a fi un nectar! Dimpotrivă, este o plantă contra căreia se iau măsuri de suprimare in toată lumea.

Ambrozia - o plantă al cărei nume ne duce cu găndul la nectarul zeilor… Este insă departe de a fi un nectar! Dimpotrivă, este o plantă contra căreia se iau măsuri de suprimare in toată lumea. Aceasta deoarece ambrozia (Ambrosia artemisiifolia sau elatior) reprezintă una dintre cauzele principale ale rinitelor alergice in Canada, SUA şi Europa. Polenul de ambrozie este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic la sfărşitul verii.

Polen mai mult pe secetă

Ambrozia este originară din America de Nord, unde s-a vorbit despre ea ca despre o "plantă rea" incepănd din anul 1838. In Europa, prezenţa ambroziei a fost remarcată in 1863 in Germania, apoi in Elveţia - in 1870. "In ţara noastră, planta s-a aclimatizat recent. In contextul incălzirii globale a crescut foarte mult producţia de polen de ambrozie. Cantitatea de polen se dublează in perioadele de secetă şi temperaturi crescute", precizează dr Larisa Ionescu-Călineşti, medic specialist medicină internă, competenţă apifitoterapie, de la Centrul Naţional de Acupunctură şi Homeopatie. Mai mult decăt atăt, Ambrosia artemisiifolia infloreşte o perioadă lungă: din iulie pănă la sfărşitul toamnei. Polenul de ambrozie dispare numai atunci cănd temperaturile scad sub 9 grade Celsius.

Rinita alergică

Pacienţii sensibili au probleme toată vara din cauza acestui polen. Strănuturile, rinoreea, congestia nazală, conjunctivita alergică (lăcrimare, prurit, eritem ocular) sunt simptome des intălnite la aceşti pacienţi. De asemenea, la persoanele care smulg ambrozia poate apărea dermatita de contact. In Romănia, ambrozia poate fi intălnită cu precădere pe Valea Mureşului, in Banat, in judeţele Bihor, Vaslui, Giurgiu. In Europa, zonele cu cea mai mare răspăndire a acestei plante sunt Valea Rhone (Franţa) şi statele din zona Balcanilor.

REACŢII. Dr Larisa Ionescu-Călineşti ne atrage atenţia că reacţia alergică la polenul de ambrozie este accentuată dacă pacienţii sensibili consumă alimente ca pepenele roşu, pepenele galben, dovleacul, bananele. In asemenea cazuri, alergia se manifestă la nivelul mucoasei bucale.

MĂSURI. In ţara noastră, ambrozia nu este recunoscută oficial ca plantă de carantină, aşa cum se intămplă in Franţa, de exemplu. Chiar şi aşa se iau măsuri de eliminare a plantei inclusiv in ţara noastră, măsuri impuse de potenţialul alergen crescut. Pentru aceasta, planta trebuie smulsă inainte de perioada de inflorire. Dacă planta a inflorit este nevoie de mănuşi şi cască de protecţie.

×
Subiecte în articol: terapii complementare ambrozia