x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Antibioticele din farmacia albinelor

Antibioticele din farmacia albinelor

00 0000   •   00:00

In farmacia albinelor se gasesc unele dintre cele mai bune mijloace de prevenire a gripei: propolisul si polenul. Acestea intaresc sistemul imunitar inainte de venirea sezonului rece...

In farmacia albinelor se gasesc unele dintre cele mai bune mijloace de prevenire a gripei: propolisul si polenul. Acestea intaresc sistemul imunitar inainte de venirea sezonului rece si, in acelasi timp, actioneaza asemenea unor antibiotice in cazul inceputului unei infectii. Pe langa tabletele pe baza de produse apicole de la plafar, pentru intarirea imunitatii putem amesteca polen, propolis si miere. Acest amestec se administreaza cu lingurita sau intins pe paine, ca supliment nutritiv. Proprietatile imunostimulante ale polenului si propolisului sunt rezultatul continutului ridicat de vitamine si minerale: complexul vitaminic B, caroten sau provitamina A, vitaminele C, D, E, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu.

VIROZELE RESPIRATORII

Virozele respiratorii specifice sezonului rece se instaleaza pe fondul surmenajului, al starilor de epuizare fizica si psihica. O cura cu propolis si polen inlatura aceste stari si tine virozele la distanta. Pentru ca se absorb foarte usor, produsele stupului pot fi folosite si de catre persoanele cu inflamatii ale tubului digestiv. Pe langa fortificarea generala a organismului, produsele apicole favorizeaza eliminarea toxinelor in conditiile in care organismul este bombardat cu medicamente de sinteza. "Propolisul stimuleaza limfocitele T – celulele sistemului imunitar, fiind folosit nu numai in tratamentul racelilor si gripei, dar si pentru intarirea imunitatii in tratamentul cancerului", arata doctor biochimist Cristina Mateescu, sef colectiv cercetare apiterapie la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura.

POLEN. Inainte de sezonul rece, specialistii recomanda curele cu polen in special copiilor si varstnicilor, categoriile de varsta cele mai predispuse virozelor respiratorii. Trei saptamani se administreaza cate doua-trei tablete de polen pe zi. Cura poate fi reluata numai dupa o pauza de cateva saptamani. Pentru intarirea imunitatii poate fi folosit si polenul ca atare, pus intr-o cana cu apa sau ceai. Pentru adulti, doza este de o lingurita pe zi, iar in cazul copiilor – o jumatate de lingurita. Cura cu polen este recomandata si in hepatitele acute sau cronice, in gastroenterite, in gastrite. PROPOLIS. In cazul infectiilor respiratorii, stomatologice si al celor din sfera ORL sunt recomandate 2-3 g propolis sau cate sase tablete cu propolis zilnic. Acestea au proprietati imunostimulante, antiinfectioase si antiinflamatoare. O ora dupa ce am luat pastila cu propolis nu avem voie sa bem sau sa mancam nimic. Efecte similare au si tincturile pe baza de propolis sau echinacea si propolis. Din acestea se iau cate 30 de picaturi pe zi: fie in trei doze de cate 10 picaturi, fie o singura doza, dimineata pe stomacul gol. De asemenea, tinctura cu propolis regleaza tensiunea arteriala si calmeaza durerile de dinti.

×
Subiecte în articol: propolis terapii complementare