x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Argila, ideală pentru tenul acneic

Argila, ideală pentru tenul acneic

de Gina Matei    |    02 Mar 2010   •   00:00
Argila, ideală pentru tenul acneic
Sursa foto: /Thinkstock

Are proprietăţi antiseptice, calmante, de curăţare şi detoxifiere. Toate acestea se datorează conţinutului bogat de minerale. Astfel, argila poate fi de ajutor în cazul anemiilor şi asteniilor. Şi pentru că este bogată în siliciu, argila este utilă în afecţiuni ca: tuberculoză, îmbătrânire prematură, boli degenerative.



Totodată, argila are capacitatea de a încărca celulele organismului cu energie vitală, revigorându-le, drenează impurităţile din sânge sau limfă şi stimulează eliminarea lor.

FACE BINE GINGIILOR
Se poate folosi ca agent terapeutic fie sub formă de apă, în care adăugăm argilă, apă pe care o folosim în special în cura internă, fie sub formă de cataplasme sau pansamente. Apa argiloasă va fi preparată cu câteva ore înainte de a fi băută (4-8 ore).

"Atenţie! Argila se amestecă întotdeauna cu apă de izvor sau plată. Este contraindicată apa de la robinet deoarece conţine prea mult clor. Se consumă înainte de masă cu o jumătate de oră, iar în perioada curei este interzis alcoolul", atrage atenţia doctorul Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul de Sănătate Clar Med. Această apă este benefică în special pentru detoxifierea organismului.

Pentru cataplasme sau pansamente, se va pregăti o pastă omogenă ce rezultă din dizolvarea argilei pisate în apă. Se pregăteşte cu minimum 4 ore înainte de folosire şi se utilizează rece pe abcese, furuncule şi răni. Aceleaşi cataplasme se pot ţine 2-3 ore sau chiar toată noaptea contra durerilor de ficat, plămâni, rinichi.

La nivelul stomacului, argila se dovedeşte eficientă şi atunci când este folosită intern, şi când este folosită extern. Intern, poate fi folosită pentru prevenirea sau tratarea gastritei; extern, este folosită sub formă de cataplasme pentru alinarea arsurilor stomacale şi unor probleme digestive. "De asemenea, cataplasmele cu argilă ajută şi în lupta împotriva bolilor de ficat sau ale intestinelor", precizează doctorul Cristina Bălănescu.

Cele mai multe efecte curative le are argila asupra epidermei noastre, deoarece este un agent puternic de purificare, astringent, totuşi blând cu pielea. Curăţă în profunzime porii epidermei, îndepărtează praful, impurităţile şi toxinele care se strâng la nivelul epidermei.

Specialistul nostru menţionează că argila intensifică dezvoltarea şi recuperarea ţesuturilor gingiilor şi pielii, fiind folosită cu succes în tratarea psoriazisului, acneei, urticariei, iritaţiilor pielii.

Măşti pentru fiecare tip de ten
l) Piele uscată: o lingură de argilă pudră, una de suc de lămâie, un gălbenuş de ou. Se aplică pe faţă şi se lasă 20 de minute. Se curăţă cu apă călduţă, după care se aplică o cremă hidratantă

l) Pentru piele grasă: o lingură de argilă, 3 linguri de miere şi un castravete ras.

Argila are capacitatea de a regenera pie-lea, de a ameliora circulaţia şi de a elimina toxinele. Aşadar, argila tonifică pielea.

×
Subiecte în articol: terapii complementare