x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Aromate, gustoase, terapeutice. Merele sunt sănătate curată!

Aromate, gustoase, terapeutice. Merele sunt sănătate curată!

de Anca Aldea    |    31 Aug 2011   •   21:00
Aromate, gustoase, terapeutice.  Merele sunt sănătate curată!

In urma cu aproape doua milenii, marul era recomandat pentru dieta omului care suferea de diverse afectiuni ale stomacului. O mie si ceva de ani mai tarziu, fructul era considerat, in Europa, leacul potri­vit pentru migrene, dureri de ficat si de splina. In secolul al XIII-lea, in peninsula scandinava circulau legende conform carora aceste poame erau aducatoarele tineretii fara batranetii. Merele de aur din mitologia greaca puteau fi culese numai din Copacul Vietii, care trona fastuous in Gradina Hesperidelor si care ii apartinea Herei – neinfricatul Heracle a furat fructele, dupa ce l-a invins, cu palosul si curajul sau, dar si cu ajutorul lui Atlas, pe balaurul care le pazea. Marul era atat de pretuit de vechii greci incat, daca il aruncau in fata cuiva, era dovada a unei mari dragoste pe care o purtau fata de acea persoana. Daca prindeau un mar aruncat in directia lor insemna ca acceptau iubirea declarata a celuilalt.

Este foarte posibil ca fructul interzis din Gradina Edenului sa nu fi fost neaparat un mar. Unii istorici spun ca fructul pe care Eva i l-a dat lui Adam apare in picturile renascentiste ca fiind un mar, artistii inspirandu-se din mitologia greaca. Istoricii sustin ca termenul 'mar' a desemnat, secole la rand, in religie, mitologie si legende populare, orice fruct, inclusiv nucile, dar nu si capsunile, murele si fragii. Marul a devenit simbolul cunoasterii, al nemuririi, al tentatiei, al ispitei. In limba latina, cuvintele 'mar' si 'pacat' se scriu aproape la fel ('ma­lum' – mar, 'malum' – pacat). Poate si din acest motiv, in istorioara biblica marul este considerat fructul interzis.

Oamenii nu s-au temut insa sa con­sume pretiosul fruct. In zilele noastre auzim tot mai des proverbul 'Un mar pe zi tine doctorul departe'. Aceste fructe nu sunt bogate in vita­mi­na C, dar contin numerosi antioxi­dan­ti atat de necesari la intarirea sis­te­mului imunitar (80% dintre acesti antioxidanti se gasesc in coaja). Studiile realizate pana in prezent au aratat ca merele pot reduce riscul aparitiei can­cerelor de colon, la prostata si pul­monar. Si afectiunile cordului pot fi tinute la distanta cu pretiosul fruct, de­oarece el contine asa-numitele fla­vo­noide, care au efect antioxidant (adica impiedica arderile excesive, pro­­cese care pot duce la imbatranirea pre­­coce a tesuturilor). Ele sunt reco­man­­date si in curele de slabire, dar nu in cantitati foarte mari, desi aportul ca­loric este de 70 pana la circa 100 de ca­lorii. Nu in cele din urma, conti­nu­tul lor bogat in fibre solubile, dar nu mai mult ca la alte fructe, face din me­re sursa ideala pentru tranzitul in­tes­tinal, dar si pentru mentinerea unui nivel normal de colesterol in organism.

Studiile au aratat, de asemenea, ca sucul de mere creste productia unui compus chimic (acetilcolina) la soareci, adica a unui neuro­trans­mita­tor aflat in sistemul nervos central si in cel periferic care ofera mecanismul necesar pentru prevenirea 'slabirii' performantelor cognitive care insotesc deficientele genetice si dietetice, precum si imbatranirea. Alte cercetari au aratat ca musculitele hranite cu extract de mar au trait cu 10% mai mult fata de cele care au primit hrana lor cotidiana. Mai mult, potrivit altor studii, merele sunt datatoare de energie, asa ca, daca ai de gand sa iesi astazi cu bicicleta sau sa alergi in jurul blocului, mananca un mar! Cu tot cu coaja!

Ironic – sau poate nu – semintele de mar sunt, intr-o oarecare masura, putin otravitoare, dar nu suficient de periculoase pentru a ucide un om.

Revistele de specialitate ne recomanda sa consumam mere si preparate. Fie amestecam un iaurt cu bucatele din acest fruct, fie il consumam sub forma de placinta, fie confiat, fie suc natural, adica pregatit acasa, pentru ca cel din comert contine tot felul de chimicale.

In 2008, pe drum spre Beijing, 750 de atleti americani si 250 de antrenori care au luat parte la Jocurile Olimpice au fost serviti, in avion, cu un sos din praf de coaja de mere confiate pregatit special. Preparatul, de­numit Applebooster si realizat de cercetatorii de la Universitatea Cornell, este folosit astazi pe scara larga de echipele sportive, in scoli si spitale, in cluburile de sanatate din Statele Unite, scrie Men's Health. Specialistii spun ca, in lipsa unei doze de Applebooster, este suficient si un mar simplu, natural, asa cum este cules din copac. Consumul acestor fructe este re­comandat atat inainte de efort, cat si dupa, deoarece au un index gli­ce­mic scazut, ceea ce inseamna ca or­ganismul are nevoie de mai mult timp pentru a digera zaharurile din ele, insista Tara Gidus, expert in nutritie.

×
Subiecte în articol: terapii complementare