x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Atenţie la etichetă!

Atenţie la etichetă!

de Florina Zainescu    |    13 Feb 2008   •   00:00
Atenţie la etichetă!

REGULI ● Cum putem şti dacă un produs este eco sau nu
Când vreţi să cumpăraţi un produs ecologic uitaţi-vă neapărat după numele şi sigla organismului de certificare. Şi după sigla "ae".● Produsul zilei: Turtele îngeraşilor


REGULI ● Cum putem şti dacă un produs este eco sau nu
Când vreţi să cumpăraţi un produs ecologic uitaţi-vă neapărat după numele şi sigla organismului de certificare. Şi după sigla "ae".


În scopul informării corecte a consumatorului, eticheta produselor ecologice trebuie să conţină, în plus faţă de menţiunile obligatorii de pe eticheta oricărui aliment convenţional, referirea la modul de producţie ecologic, ca de pildă "produs obţinut din agricultură ecologică", precum şi numele şi codul organismului de inspecţie şi certificare, care a efectuat controlul unităţii şi a eliberat certificatul de produs ecologic. Codul organismelor acreditate de Ministerul Agriculturii este RO-ECO, urmat de un grup de cifre: de la 001 până la 015. De asemenea, eticheta unui produs ecologic va cuprinde sigla naţională a agriculturii ecologice ,,ae", ce reprezintă o garanţie a faptului că produsul este ecologic.


DE IMPORT. Produsele ecologice de import pot fi deosebite de alimentele convenţionale în primul rând  prin siglele de pe ambalaj. Acestea pot fi: Bio, 100%Bio, Öko, organic, 100% organic, organic food. Şi pe ambalajele acestora trebuie să se regăsească datele de identificare ale organismului de controlul care a acordat certificarea bio. Pe multe din produsele de import apare logo-ul comunitar al agriculturii bio: o ştampilă rotundă, cu zimţi pe margine, cu reprezentarea grafică a unui spic de grâu înconjurat de 12 steluţe. Dar şi cel naţional "ae".


SPECIFICAŢII. Produsele inscripţionate cu "100% ecologic" trebuie să conţină doar ingrediente ecologice.

Alimentele etichetate simplu "ecologic" trebuie să conţină cel puţin 95% ingrediente ecologice, în timp ce pe eticheta alimentelor care au cel puţin 70% conţinut ecologic se poate menţiona doar că sunt obţinute din ingrediente ecologice. Atenţie! Menţiunile "produs provenit din agricultura unde nu se folosesc chimicale" sau "100% natural" sau "produs ţărănesc" nu desemnează un produs ecologic.

×
Subiecte în articol: produs bio ecologic