x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Bananele tin in frau tensiunea

Bananele tin in frau tensiunea

21 Apr 2006   •   00:00

Potasiul are un rol deosebit in functionarea sistemului nervos si in reglarea tensiunii arteriale. Legumele si fructele bogate in potasiu contribuie la normalizarea activitatii cardiace si mentinerea echilibrului apei in organism.

Potasiul are un rol deosebit in functionarea sistemului nervos si in reglarea tensiunii arteriale. Legumele si fructele bogate in potasiu contribuie la normalizarea activitatii cardiace si mentinerea echilibrului apei in organism. Printre cele mai bune surse alimentare de potasiu se numara bananele (400 mg potasiu/100 g), salata verde (360 mg potasiu), ciupercile (320 mg), cartofii noi (320 mg), caisele (270 mg), merele (150 mg), perele (150 mg). "Din pacate, dieta moderna este foarte bogata in sodiu, dar saraca in potasiu. Cum cele doua elemente sunt antagoniste, excesul de sodiu atrage dupa sine carentele de potasiu.

Omul modern mananca tot mai putine fructe si legume, insa consuma din belsug alimente procesate, bogate in sodiu", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Iata numai cateva exemple in acest sens: 100 g concentrat de legume pentru supa contin 15.000 mg sodiu si doar 460 mg potasiu. In salam se gasesc 2.000 mg sodiu, fata de doar 200 mg potasiu, iar in branza topita – 1.200 mg sodiu si 140 mg potasiu.

Hipertensivii, persoanele care iau diuretice au nevoie de mai mult potasiu. In bolile de inima apar de multe ori edemele – retentia de apa in tesuturi – si atunci sunt prescrise diuretice, care elimina atat apa, cat si sarurile minerale din organism. Exista insa si situatii cand nu este dorita cresterea nivelului potasiului, cum ar fi insuficienta renala cronica.
CONCENTRARE
Cercetatorii de la Universitatea Middlesex (Londra) au analizat efectul consumului de banane asupra sanatatii. Studentii participanti la studiu au primit cate o banana la pranz si seara. S-a dovedit ca datorita continutului ridicat de potasiu (400 mg/100 g), bananele ii ajuta pe studenti sa se concentreze mai bine si sa asimileze informatiile mai usor. De asemenea, bananele sunt bune in astenie, anemie, stari febrile, viroze respiratorii.

×
Subiecte în articol: potasiu terapii complementare