x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Batranete fara dureri reumatice

Batranete fara dureri reumatice

12 Apr 2006   •   00:00

Durerile reumatice revin periodic in anotimpul rece, cei mai afectati fiind varstnicii. "In aceste cazuri, tratamentul este preventiv, de aceea ii chemam pe bolnavi toamna, inainte de racirea vremii. Reumaticii trebuie sa faca o serie de cateva sedinte de acupunctura, ca tratament de intretinere. In acest fel, iarna trece fara agravari semnificative ale bolii", precizeaza dr. Alice Popescu, medic specialist medicina de familie, cu competenta in acupunctura, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. In functie de starea generala a pacientului, sedintele de acupunctura se pot relua dupa o pauza de doua-trei saptamani. Prin expunerea la frigul si umezeala toamnei, pacientii cu reumatism simt o exacerbare a puseelor de durere. Durerile sunt localizate la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale, ale genunchilor, soldurilor si la nivelul unor articulatii de la nivelul degetelor mainilor sau piciorului. Daca durerile sunt foarte puternice, in acelasi timp cu acupunctura pot fi luate si antiinflamatoare.

Acupunctura actioneaza asupra factorilor care cauzeaza inflamatiile si contractura musculara, ajutandu-i pe reumatici sa scape de dureri. Medicul inteapa punctele care corespund zonelor dureroase (genunchi, umar, cot), dar si zonele din ureche care corespund genunchiului, umarului sau cotului. Chiar daca nu reuseste sa opreasca evolutia reumatismului, acupunctura amelioreaza durerile si nici nu are efecte secundare. Avantajul pe care acupunctura il are fata de antiinflamatoare este ca nu afecteaza deloc stomacul.

MOXIBUSTIE. Pentru tratarea durerilor reumatice este folosita si moxibustia, o metoda din cadrul acupuncturii care consta in aplicarea de caldura pe punctele de acupunctura sau pe locul dureros. "Caldura se obtine prin arderea unei plante chinezesti – Artemisia argi sau Artemisia vulgaris, o ruda a pelinului. Acele de acupunctura se aplica in locurile dureroase, avand atasata la capat o bucata de planta uscata careia i se da foc. Moxa sta la 3-5 cm distanta de piele, incalzeste locul dureros, iar prin intermediul acului trimite in profunzime caldura", ne explica dr. Alice Popescu. Daca la persoanele tinere este posibil sa nu fie nevoie de repetarea sedintelor de moxibustie, in cazul varstnicilor cu reumatism se efectueaza mai multe serii consecutive de tratament.

COLOANA. "Studiile efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii au aratat ca in afectiunile degenerative ale coloanei vertebrale, acupunctura este mai eficienta decat medicamentele antiinflamatorii. Prin acupunctura tratam spondilartroza cervicala, discartroza lombara, sciatica, lombosciatica, lombalgia, nevralgiile intercostale", arata dr. Alice Popescu. Pe langa ameliorarea durerilor de coloana acute sau cronice, tratamentul cu ajutorul acelor reechilibreaza energiile din tot organismul. Pentru ameliorarea durerilor sunt necesare mai multe sedinte de acupunctura, mai ales daca bolnavii sunt si in varsta. In general, o serie de acupunctura cuprinde zece sedinte. Dupa o asemenea serie, la persoanele in varsta se obtine o ameliorare de 70%-80% a starii de sanatate.

×
Subiecte în articol: acupunctura terapii complementare