x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Broccoli ajută la combaterea cancerului

Broccoli ajută la combaterea cancerului

de Maria Belu    |    18 Iul 2011   •   21:00
Broccoli ajută la combaterea cancerului

Doriti sa va fixati mai bine vitamina C in orga­nism? Volumul potasiului este scazut? Doriti im­bunatatirea procentului de fier din organism? Specialistii va recomanda broccoli. Cu milenii in urma, broccoli era nelipsit de pe mesele romanilor. Denumirea de broccoli a venit cu timpul. Initial, romanii denumeau leguma 'cele cinci degete verzi ale lui Jupiter'. In Europa secolului al XVII-lea, broccoli era confundat deseori cu conopida sau chiar cu varza. Era denumit chiar varza broccoli sau varza calabrese.

Indicatii
Doctorul Codrut Tutu, specialist in acupunctura, apifitoterapie si nutritie, spune ca 'broccoli contine o gama de nutrienti. Broccoli are in compozitie
sub­s­tan­te antioxidante care previn aparitia unor forme de cancer: la san, prostata, leucemia si melanomul malign. De asemenea, gratie substantelor antioxidan­te si calciului, broccoli fortifica siste­mul imunitar, ajuta la intarirea oa­selor si preventia osteoporozei.

Broccoli este recomandat persoanelor carora li s-a descoperit bacteria Helicobacter pylori. Deoarece broccoli reuseste sa tina sub control procesul de inmultire a bacteriei. In urma unor studii recente s-a constatat ca sulforaphana, substanta extrasa din broccoli, opreste dezvoltarea celulelor canceroase, stopand diviziunea acestora. De asemenea, acest compus ajuta la eliminarea substantelor cancerigene din organism'. Specialistii numesc broccoli regele legumelor. Aceasta pretuire se datoreaza bogatiei in vitaminele A si C (are de doua ori mai multa vita­mina C decat portocalele). Desi nu contin prea multe proteine, aceste legume asigura totusi mici cantitati: aproape doua grame la o ceasca de legume fierte.

Pe o scara nutritionala, broccoli contine majoritatea nutrientilor, vitaminele B1, B2, B3, B6, fier, zinc, magneziu, potasiu. Culoarea verde inchis, specifica acestei legume, indica un continut ridicat de caroten si clorofila care imbunatatesc oxigenarea celulara, activitatea inimii, circulatia sangelui si intaresc imunitatea. Broccoli este indicat persoanelor anemi­ce: 10% din necesarul zilnic de fier asigurat de o cana de broccoli fiert. Alaturi de ceapa, varza si morcovi, broccoli contribuie la scaderea colesterolului, iar gra­tie continutului bogat in minerale poate preveni diabetul la persoanele in varsta. Aceasta leguma, sora buna cu varza, ambele din familia cruciferelor, este recomandata atat persoanelor normoponderale, cat si celor care vor sa slabeasca. De fapt, majoritatea dietelor includ broccoli preparat in abur sau fiert cateva minute.

×
Subiecte în articol: terapii complementare