x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Bucură-te de lumina naturală

Bucură-te de lumina naturală

de Gina Matei    |    11 Mai 2010   •   00:00
Bucură-te de lumina naturală
Sursa foto: /THINKSTOCK

Suntem dependenţi de lumină. Aşa se explică de ce fobiile şi starea de anxietate apar cu precădere noaptea şi mai frecvent în anotimpul rece decât vara. Întunericul ne face mai temători şi lumina, mai încrezători.



Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, te sfătuieşte să te bucuri de lumina naturală. E cea mai accesibilă formă de fototerapie. Accesibilă, dar asta nu înseamnă că trebuie făcută la întâmplare. Sau, mai exact, nu trebuie făcută oricând. Momentul propice pentru expunerile la soare sunt lunile mai-iunie.

15 minute de expunere la soare sunt suficiente pentru a activa în organism vitamina D. Datorită acestui beneficiu, băile de lumină fac bine tuturor, dar sunt recomandate cu precădere persoanelor care au spasmofilie şi osteoporoză.

SEROTONINĂ SAU FERICIRE DE LA SOARE
Beneficiile expunerii la soare sunt evidente, dar ce înseamnă o expunere insuficientă? E de la sine înţeles că limitarea expunerii corpului la soare scade concentraţia vitaminei D din organism. Ceea ce poate conduce la rahitism în cazul copiilor şi la osteomalacie (ramolisment al scheletului, prin decalcifiere) în cazul adulţilor.

Foarte multe persoane asociază expunerea la soare cu cancerul de piele. "Da, există o legătură. Asta când expunerea se face necontrolat. În schimb, o expunere echilibrată înseamnă antioxidanţi datorită vitaminei D. Prin urmare, înseamnă un mare potenţial anticancerigen, prevenind formarea şi dezvoltarea celulelor tumorale şi deci a cancerului", precizează medicul Cristina Bălănescu.

În susţinerea afirmaţiilor făcute de specialistul nostru vin câteva rezultate ale unor studii care au arătat că incidenţa cancerului de piele este mai degrabă asociată cu carenţa de vitamina D decât cu expunerea inadecvată la soare.

Terapia cu soare are efecte benefice asupra profilului hormonal, în special asupra funcţionării glandei tiroide. Razele soarelui stimulează producerea unui hormon numit serotonină, implicat în diferite procese psihice, în mecanismul somnului.
Pe scurt, terapia cu ajutorul razelor solare are efecte benefice asupra organismului, reechilibrându-l metabolic, hormonal, chiar şi psihic.

ÎNLOCUITORI AI LUMINII NATURALE
Din păcate, nu ne putem bucura tot timpul de lumina naturală. Avem o alternativă: terapia cu lumina artificială.
Majoritatea persoanelor folosesc fototerapia pentru a trata tulburările afective sezoniere. Acestea apar pe fondul diminuării zilei şi reducerii luminii solare. După fototerapie, starea psihică a celor mai multe persoane se ameliorează. Asta pentru că lumina solară este înlocuită cu razele artificiale.

Atenţie! Terapia trebuie făcută sub supraveghere medicală. Persoanele cu pielea creolă pot fi expuse între 10 şi 15 minute, pe când persoanele cu pielea albă nu trebuie să depăşească 10 minute, atrage atenţia specialistul nostru.

LUMINA INFRAROŞIE
Radiaţiile infraroşii sunt denumite şi radiaţii calorice. Au lungimea de undă între 0,76 şi 50 micrometri. Aceste radiaţii sunt emise de corpuri incandescente. Ce rol au? Potrivit specialistului nostru, undele calorice încălzesc articulaţiile. Aşadar, terapia cu lumină infraroşie este recomandată persoanelor cu reumatism, spondiloze şi artroze. Se vor efectua 10 şedinţe zi de zi, cu o pauză de 20 de zile.

Radiaţiile infraroşii nu se aplică imediat după traumatisme, hemoragii recente, risc de hemoragie gastrointestinală, inflamaţii acute, unele boli şi stări febrile.

LUMINA LASER
Ce înseamnă concret laser? Amplificarea luminii prin emisie stimulată de radiaţie. Lumina laser este complet monocromă, prezintă o singură lungime de undă, undele laser fiind perfect identice în timp şi spaţiu, precizează medicul Cristina Bălănescu.

Această terapie utilizează lumina laser de joasă frecvenţă. Specialistul nostru o recomandă în tratarea afecţiunilor dermatologice. Şi în acest caz sunt indicate tot 10 şedinţe, cu pauză de 20 de zile între ele. Totodată, terapia este eficientă în cazul rupturilor musculare, entorse, luxaţii. În stomatologie îşi dovedeşte eficienţa în gingivite, peridontite, nevralgii dentare, stomatite aftoase. Există şi contraindicaţii. Femeile însărcinate, persoanele cu hipertiroidism, cu afecţiuni psihice, stări febrile sunt sfătuite de specialistul nostru să evite această terapie.

LUMINA POLARIZATĂ
Aceasta se obţine prin generarea unei lumini polarizate. O şedinţă durează între 15 şi 20 de minute, putând ajunge şi la 30 de minute. În cazul în care se fac şedinţe de 30 de minute, ar fi de preferat ca 15 minute să se facă dimineaţa şi 15 minute seara.

Afecţiunile cae pot fi ameliorate cu ajutorul acestei terapii sunt diverse: boli dermatologice, hepatite, boli renale, respiratorii şi digestive.
Terapia cu lumină polarizată nu are contraindicaţii.

ISTORIC
Încă din anul 1903, fizicianul danez Niels Ryberg Finsen a primit Premiul Nobel pentru activitatea sa legată de terapia cu lumină, el utilizând descoperirile făcute pentru a construi un aparat care ar putea emite lumina cu lungimi de undă similare luminii solare. În anii '60, cercetările au demonstrat în ce mod este influenţat sistemul biologic al organismului uman de lumina laser de joasă frecvenţă.

×
Subiecte în articol: terapii complementare