x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Capsule de pătlagină contra alergiilor

Capsule de pătlagină contra alergiilor

de Gina Matei    |    18 Mai 2010   •   00:00
Capsule de pătlagină contra alergiilor
Sursa foto: /THINKSTOCK

Alergiile apar ca urmare a sensibilităţii organismului şi sunt provocate de alergeni, manifestându-se prin inflamaţii locale sau sistemice, de intensitate şi severitate variabilă.

Primăvara este sezonul alergiilor. Puful de la copaci, praful şi polenul ne fac să strănutăm, să resimţim o iritaţie a căilor respiratorii şi să ne curgă nasul.

Pentru a ne bucura pe deplin de primăvară, fără a fi încercaţi de toate aceste senzaţii, ne vine în ajutor pătlagina. Totodată, pătlagina este un remediu naturist folosit în medicina populară pentru tratarea febrei, a rănilor, dar şi a afecţiunilor prostatei. Pentru că are proprietăţi terapeutice foarte apreciate: antimicrobiene, emoliente, antiinflamatorii, expectorante, diuretice, cicatrizante, depurative, astringente, hemostatice.

Pătlagina îşi dovedeşte eficienţa şi în tratamentul furunculelor, al abceselor, bronşitelor, diareii, hemoroizilor, astmului, răguşelii, ulcerului duodenal, tusei şi al unor boli ale căilor respiratorii.

DIN PLAFAR
Pentru ameliorarea alergiilor de sezon, încercaţi capsulele de pătlagină. Acestea sunt disponibile în plafare. Capsulele conţin pulbere din frunze de pătlagină mare. Specialiştii recomandă câte o capsulă înainte de mesele principale.

BENEFICII:
- prin consumul a două căni cu ceai de pătlagină pe zi, treptat, vom obţine o calmare a simptomele ulcerului, gastritei, bronşitei cronice, astmului şi a tusei;
- compoziţia rezultată din pisarea frunzelor de pătlagină este folosită pentru vindecarea arsurilor, a tăieturii şi a înţepăturii de insecte;
- siropul de pătlagină ajută la tratarea tusei şi a bronşitelor.

Frunzele de pătlagină conţin:
n) mucilagii
n) vitaminele A, C şi K
n) glicozide amare
n) tanin
n) flavone
n) caroten
n) pectine

CLASIFICARE
Există două tipuri de pătlagină: îngustă şi mare. Pătlagina îngustă are mai multe denumiri populare: minciuna, limba-şarpelui, iarba tăieturii. Pătlagina mare este cunoscută popular ca minciuna mare sau iarbă-grasă. Planta nu are un miros specific, dar gustul este acrişor-amărui.

UZ COSMETIC
Din seminţele de pătlagină se poate obţine un extract uleios, care are o acţiune antiinflamatoare şi protejează pielea faţă de acţiunea razelor ultraviolete. Totodată, frunzele de pătlagină au efect hidratant asupra tenului uscat.

×
Subiecte în articol: terapii complementare