x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Castanul sălbatic calmează durerile reumatice

Castanul sălbatic calmează durerile reumatice

de Gina Matei    |    05 Oct 2010   •   00:00
Castanul sălbatic calmează durerile reumatice
Sursa foto: /Thinkstock

Fie că sunt folosite sub formă de ulei, decoct, cataplasme, castanele sălbatice au o serie de proprietăţi terapeutice de care putem beneficia din plin.

Aceste proprietăţi ne sunt dezvăluite de Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med.

CONTRA DURERILOR DE PICIOARE
Uleiul de castan sălbatic se poate prepara cu uşurinţă în casă. Se umple un recipient de sticlă cu castanele sălbatice, peste care se adaugă ulei sau alcool şi se lasă la macerat două săptămâni.

Doctor Cristina Bălănescu recomandă acest preparat pentru uz extern contra durerilor de picioare, în osteoporoză. Atenţie! Masajul zonelor dureroase se face de maximum două ori pe zi. "Printr-o utilizare mai desă decât cea recomandată există riscul să se irite pielea", precizează doctorul Cristina Bălănescu.

CONTRA VARICELOR

Eficiente sunt şi băile cu decoct. Se zdrobesc castanele. La un litru de apă se pun zece castane. Se fierb 10 minute. Se fac băi pentru hemoroizi, dar şi pe picioare, contra varicelor.

PROPRIETĂŢI:
● bun în afecţiunile circulatorii;
● eficient în boala varicoasă;
● tratează hemoroizii;
● îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în vene.

PENTRU CAPILARE PUTERNICE

Preparatele din seminţe de castan sălbatic constituie un remediu eficient pentru creşterea tonusului capilarelor fragile. Asta pentru că seminţele de castan sălbatic conţin amidon, saponozide triterpenice, grăsimi albumine, tanin, afrodescină, flavonoide, vitamine din grupul B, C şi K, iar scoarţa conţine celuloză, rezine, substanţe minerale.

CATAPLASME PENTRU REUMATISM
Castanele sălbatice sunt un bun remediu contra durerilor reu­matice provocate de frig, dar şi contra degerăturilor. Acest efect benefic se datorează escinei, care întăreşte pereţii vaselor capilare fragile, reducând inflamaţiile şi mărind rezistenţa la presiu­ne a vaselor de sânge. În acest sens, se aplică pe zonele dureroase cataplasme. Acestea se prepară prin amestecul de făină de castane sălbatice cu făină de grâu (în proporţii egale), se adaugă oţet şi se omogenizează. Cataplasmele se ţin 20 de minute.

ÎN COSMETICĂ
Decoctul obţinut din cinci-şase castane sălbatice cojite şi fierte 15 minute se aplică sub formă de comprese, la tempe­ratura camerei, de două ori pe zi pentru vindecarea cuperozei. Un alt remediu cosmetic este masca din castane sălbatice, curăţate de coajă, date prin răzătoare fină, care se amestecă cu miere de albine în proporţii egale. Se aplică 10 minute pe tenurile foarte grase. Indicat este ca această mască să fie îndepărtată cu infuzie de nalbă.

×
Subiecte în articol: terapii complementare