x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ce să mănânci ca să ai dinții perfect sănătoși

Ce să mănânci ca să ai dinții perfect sănătoși

17 Aug 2016   •   17:24
 Ce să mănânci ca să ai dinții perfect sănătoși

De la prevenirea cariilor și a bolilor parodontale și până la împrospătarea respirației și albirea dinților există o serie de alimente care reprezintă o alegere bună pentru sănătatea dinților și gingiilor, scrie clicksanatate.ro.

Se întâmplă adesea să privim produsele alimentare ca fiind factori dăunători atunci când vine vorba de sănătatea orală.

La urma urmei, zaharurile și acizii din alimente și băuturi sunt cele care produc cele mai serioase daune dinților noștri. Cu toate acestea, există mai multe tipuri de produse alimentare, care nu numai că nu dăunează dinților, dar pot fi un sprijin real în menținerea unei bune sănătăți orale.

Mănâncă alimente bogate în calciu şi fosfor

Diferite alimente acide și băuturi pot provoca eroziunea smalțului dinților, astfel că pentru a ne menține dinții puternici trebuie să găsim surse noi prin care să recuperăm mineralele pierdute, printre care cele mai importante sunt calciul și fosforul. Consumul unor alimente bogate în aceste elemente este, așadar, o necesitate dacă dorim să ne păstrăm dinții puternici și sănătoși.

„Cele mai bune surse de calciu sunt iaurtul, brânza, fructele de mare, laptele, tofu, iar cele mai bogate surse de fosfor sunt semințele de dovleac, peștele, carnea roșie, ouăle. Nucile sunt pline de beneficii pentru dinți, fiind cunoscut faptul că sunt bogate în calciu și fosfor. La fel de benefice sunt și migdalele, nucile de Brazilia și caju, care ajută la luptă împotrivă bacteriilor ce provoacă apariția cariilor dentare”, explică doamnă doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Ia ulei din ficat de cod și gălbenuş de ou

Vitamina D este esențială nu doar pentru starea generală de sănătate, dar și pentru cea dentară, motivul principal fiind acela că această ajută la absorbția calciului.

Lumina soarelui favorizează sintetizarea vitaminei D la nivelul pielii, fiind de ajuns o „repriză: de aproximativ cinci până la 30 de minute de expunere la soare, cel puțin de două ori pe săptămâna, pentru a ne obține necesarul din această vitamină. Dacă nu sunteți prieteni cu soarele, din fericire gălbenușurile de ou sau uleiul din ficat de cod reprezintă surse la fel de bune de vitamina D.

×
Subiecte în articol: dinti sanatosi carii probleme dentare