x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ceaiul, băutura sezonului

Ceaiul, băutura sezonului

de Gina Matei    |    12 Ian 2010   •   00:00
Ceaiul,  băutura sezonului

Indiferent de sezon, organismul are nevoie de hidratare. Dacă vara la mare căutare sunt băuturile răcoritoare, iarna creşte cererea de ceai fierbinte. Ceaiurile nu numai că asigură hidratarea optimă de care organismul are nevoie în sezonul rece, dar mai au şi o serie de alte beneficii, protejându-ne de afecţiunile specifice iernii.

Argumente în favoarea consumului de ceaiuri aduce Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med.

FĂRĂ MEDICAMENTE
Înainte de a da fuga la farmacia de la colţul străzii pentru medicamente contra răcelilor, specialistul nostru vă sfătuieşte să faceţi apel la farmacia naturii. Asta pentru că ceaiurile sunt mai bine tolerate de organism şi nu au efectele secundare asociate medicamentelor. În timp ce o pastilă poate trata o singură boală, un ceai obţinut dintr-o singură plantă poate ameliora simultan mai multe afecţiuni. În cazul în care ceaiul este preparat din mai multe plante, eficienţa lui este mai mare.

În această perioadă, vă puteţi confrunta cu răceli uşoare. În această situaţie, specialistul nostru recomandă administrarea ceaiurilor de cătină sau măceşe în locul pastilelor. Cătina şi măceşele au un conţinut bogat de vitamina C şi nu au niciodată efecte secundare. Mai mult, ele sunt indicate chiar şi copiilor.

Dacă sunteţi adeptul unei aspirine pe zi, doctorul Cristina Bălănescu vă sugerează să o înlocuiţi cu ceai din scoarţă de salcie, care nu are efectele adverse specifice acestei pastile asupra mucoasei stomacului.

Insomnii? Şi pentru persoanele care au tulburări de somn, specialistul nostru are o recomandare. Astfel, ceaiul de tei este o soluţie mai blândă decât sedativele, care pot provoca dependenţă.

Ceaiul de sunătoare îşi dovedeşte eficienţa în tratamentul problemelor biliare, iar anghinarea este cel mai bun remediu în unele tulburări hepatice.

BUSUIOCUL ŞI MENTA
Busuiocul şi menta pot calma simptome ale unor afecţiuni gastrice. Iar muşeţelul este utilizat ca dezinfectant. Ceaiurile de podbal şi cimbru sunt foarte bune atitusive.

Specialistul nostru atrage însă atenţia că plantele nu pot să înlocuiască în totalitate unele medicamente. Mai ales antibioticele. Cu toate acestea, există anumite plante care au efectul antibioticelor, dar nu le pot înlocui în totalitate. Există, pe de altă parte, afecţiuni pentru care nu este recomandat tratamentul cu plante. Este cazul afecţiunilor severe.

PENTRU IMUNITATE
Substanţele active din ceaiul alb fortifică sistemul imunitar şi ameliorează simptomele răcelii şi ale gripei. Dar beneficiile ceaiului alb nu se opresc aici. Astfel, specialistul nostru recomandă consumul moderat de ceai alb şi pentru efectul său energizant. Cu toate acestea, cel mai notabil efect al acestei băuturi sănătoase este puterea de a preveni apariţia celulelor canceroase. Ceaiul alb conţine o clasă de antioxidanţi care inhibă dezvoltarea celulelor tumorale şi previne apariţia unora noi, explică specialistul nostru.

Chiar dacă are atâtea beneficii, este recomandat ca, totuşi, ceaiul alb să fie consumat în cantităţi moderate. Deoarece consumul în exces poate determina inflamarea mucoasei gastrice. Persoanele care au deficit de fier în organism sunt sfătuite să bea acest ceai în cantităţi cât mai reduse.

CURĂ DE SLĂBIT
Ceaiul verde determină topirea grăsimilor, ne asigură specialistul nostru. Este cunoscut faptul că acest ceai contribuie la accelerarea metabolismului, motiv pentru care se asociază în dietele de slăbire, cu atât mai mult cu cât este o băutură cu gust plăcut, fără conţinut caloric. Cum ajută ceaiul verde la scăderea în greutate? În primul rând, pentru că dezintoxifică organismul. Apoi, pentru că luptă contra retenţiei de apă, reduce nivelul colesterolului şi a trigliceridelor sangvine, stimulează digestia, combate constipaţia.

×
Subiecte în articol: terapii complementare