x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ceaiuri pentru un somn de prunc

Ceaiuri pentru un somn de prunc

de Georgeta Licsandru    |    15 Ian 2008   •   00:00

Un ceai călduţ băut seara, înainte de culcare, înlătură insomniile apărute pe fond de oboseală fizică şi intelectuală sau pe fond de stres. Sunătoarea, teiul, menta sunt un trio care ne asigură că vom dormi ca nişte prunci, iar dimineaţa ne vom trezi cu forţe proaspete.

Un ceai călduţ băut seara, înainte de culcare, înlătură insomniile apărute pe fond de oboseală fizică şi intelectuală sau pe fond de stres. Sunătoarea, teiul, menta sunt un trio care ne asigură că vom dormi ca nişte prunci, iar dimineaţa ne vom trezi cu forţe proaspete. Aceste trei plante sunt recunoscute pentru proprietăţile lor calmante. Din sunătoare, tei, mentă, luate separat sau în amestec, se fac infuzii şi decocturi, care se beau cu o jumătate de oră înainte de culcare. Pentru înlăturarea stărilor de agitaţie şi pentru a adormi cât mai rapid, infuziile sau decocturile se pot îndulci cu miere.

 

Tei şi sunătoare

Despre tei ştie toată lumea că este unul dintre cele mai bune sedative naturale. O cană cu ceai de tei este ideală pentru calmarea tensiunii nervoase. Cât despre sunătoare… De curând, un grup de cercetători germani de la Universitatea Benjamin Franklin din Germania au demonstrat proprietăţile calmante, antidepresive ale florilor de sunătoare. Acestea sunt recomandate în combaterea stresului, oboselii psihice, insomniei şi tulburărilor de memorie. De asemenea, extractele de sunătoare se folosesc în depresii uşoare şi medii, având efect si­milar medicamentelor antidepresive.

 

Menta înlătură stresul

Când se vorbeşte despre mentă sunt aduse în discuţie proprietăţile sale antiseptice, astringente, diuretice, depurative. “Totuşi, menta este recomandată şi în problemele sistemului nervos – insomnii, stări de agitaţie. Aroma de mentă înlătură tensiunea nervoasă provocată de stres, de oboseală, de lipsa somnului. De asemenea, infuzia de mentă calmează durerile de cap”, precizează dr Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie, cu competenţe în apifitoterapie şi homeopatie. Şi nu numai infuzia de mentă ne este de ajutor, ci şi uleiul volatil de mentă. De multe ori, băile călduţe în care sunt adăugate câteva picături de ulei volatil sau chiar frunze de plantă sunt ceea ce avem nevoie pentru a ne relaxa după o zi obositoare şi a dormi liniştiţi. Chiar şi masajul ajută în asemenea situaţii: câteva picături de ulei volatil de mentă se combină cu puţin ulei de măsline. Cu acest amestec se masează uşor tâmplele. Ne vom relaxa rapid şi vom adormi în câteva minute.

×
Subiecte în articol: menta terapii complementare